Responsive Ad Slot


Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

TUTORIAL MUDAH LAJUKAN LAPTOP / PC

No comments

22/06/2021

 Langkah Mudah Lajukan Laptop/PC oleh Tcher Mage.  





Dengan hanya beberapa langkah-langkah mudah ini, anda boleh lajukan laptop/pc anda. Hanya perlu 5 minit sahaja untuk melakukan proses ini. 


LINK YOUTUBE: 

https://www.youtube.com/watch?v=SgmG4jVej0I


NAMA YOUTUBER: 

Tcher Mage


NAMA SEKOLAH/ INSTITUSI: 

SK Sungai Dua Butterworth Pulau Pinang


Cara Mudah Tukar Gambar Ke Teks Dengan Telefon Bimbit Sahaja!!!

No comments

 CIKGU PENAT MENAIP SEMULA AYAT DALAM BUKU TEKS?


Jom ikut cara ini. Tak sampai satu minit dah siap cikgu. Semakin cepat la kerja kita nak buat slaid atau dokumen kan. Jangan lupa SUBSCRIBE! Semoga bermanfaat ya.


LINK YOUTUBE



LINK CHANNEL


REVIEW DAN SET UP GOOGLE ASSISTANT NEST AUDIO DI RUMAH

No comments

20/06/2021



PAUTAN VIDEO : https://www.youtube.com/watch?v=Ln7THVhRkrE


Google Assistant adalah salah satu produk tercanggih yang pernah dibuat oleh Google. Namun, tahukah anda bahawa ada berbagai fungsi Google Assistant yang boleh memudahkan urusan kita di rumah?

Sila like dan subscribe ke channel saya sebagai tanda sokongan. Akan temui anda dengan lebih karya video. Terima Kasih!

GOOGLE MEET + CANVA | MUDAHNYA PdPR BERSAMA ARIF ALIMIN #PdPR2021

No comments

19/06/2021

GOOGLE MEET + CANVA

MUDAHNYA PdPR BERSAMA ARIF ALIMIN #PdPR2021

Menarik , mudah dan percuma.

Pembelajaran dua hala sangat mudah menggunakan aplikasi percuma berbekalkan emel "education".

Saksikan sendiri pengajaran guru ini mengajar murid tahun 2  melalui "Google Meet dan aplikasi Canva buat pertama kali.

Pautan video https://www.youtube.com/watch?v=rgXqpr_Se-o&t=112s



Sila tunjukkan sokongan anda kepada saya dengan like - comment - subscribe & share semua video perkongsian di channel “ Simply Being LinnZack” agar saya lebih bersemangat untuk menghasilkan lebih banyak video pembelajaran selepas ini.Akhir kalam ikhlas dari hati " Hidup berilmu dikongsi bersama untuk manfaat kita semua". Assalamualaikum dan byeeeeee :-)

Moga bermanfaat

 

Cikgu LinnZack

SK Gopeng Taman Gopeng Baru

Channel Youtube :Simply being LinnZack


 

MUDAHNYA EDIT VIDEO INTRO DENGAN CAPCUT OLEH CIKGU SHAHNON

No comments

 




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Perkongsian tutorial mudah ini berkenaan dengan cara-cara mengedit video intro dengan menggunakan aplikasi CapCut. Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma dari Google Play Store.


Diharapkan perkongsian ini dapat membantu guru-guru di seluruh tanah air dapat menghasilkan video intro yang bertujuan menjadikan video PdPc lebih tambah nilai. Hanya dengan menggunakan telefon bimbit, guru-guru dapat menghasilkan video intro yang tidak kurang hebatnya dengan video-video intro yang lain. 


Jika ada sebarang pertanyaan, jangan segan dan silu untuk bertanya kepada Cikgu Shahnon pada ruangan komen. Jika anda rasa video ini bermanfaat, silalah tekan butang like, share dan subscribe.




PAUTAN VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=Bd9HkXD-qQE



NAMA GURU

MD SHAHNON BIN AWI


INSTITUSI

KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG


SALURAN YOUTUBE

www.youtube.com/c/ShahnonChannel


Mudah dan Praktikal e-rph 18 Folder dengan SMARTPHONE

No comments

18/06/2021

TUTORIAL | Mudah dan Praktikal e-rph 18 Folder dengan SMARTPHONE 

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.




Cara mudah untuk mengemaskini 18 folder e-Rph melalui SMARTPHONE. e-rph yang mobiliti, boleh dibawa ke mana sahaja, paperless dan jimat masa.

#kitabantukita

#AkademiYoutuber


Link : https://www.youtube.com/watch?v=iBLB3hzjvzo

Presenter ANDA  :πŸ‘πŸ‘CG. FAUZIYAH @CikguFauziyah               

 SMK TENGKU LELA SEGARA, MARANG, TERENGGANU.


LINK CHANNEL✅

http://www.youtube.com/c/FauziyahGhazali


JOIN Group Telegram Pelajar

https://t.me/edidikjunior


Lebih banyak koleksi VIDEO PdPC di sini:

https://t.me/VideoPdPCgurumalaysia


https://www.akademiyoutuber.com/p/senarai-playlist-video-pdpc-mengikut.html


✅Semak jadual siaran langsung yang terkini di sini 

πŸ“https://www.akademiyoutuber.com/p/pusat-tuisyen-ayu-pusat-tuisyen-percuma.html


AKADEMI YOUTUBER (AYU)

-EDIDIK MALAYSIA

-KELAB GURU MALAYSIA

CARA ASSIGN LIVE WORKSHEETS KEPADA SEMUA MURID OLEH CIKGU ARMA [TUTORIAL]

No comments

14/06/2021

 


Cikgu dah ada akaun live worksheets, dah ada workbooks dalam tu? Jom cgu kita jadikan workbook tu sebagai buku aktiviti online. Kita assign terus pada semua murid kita, tak kira yg aktif atau tidak, kita boleh pastikan semua nama murid ada akaun supaya kita boleh lihat siapa yang jawab dan tidak. Boleh juga lihat siapa yang jawab terlebih dari yang muka surat yang kita minta, berbunga-bunga hati cikgunya.

Pada awal video saya tunjukkan bagaimana ia membantu kita untuk melihat markah semua murid, memudahkan untuk rekod PBD. Ada dua (2) cara untuk assign pada murid iaitu invite atau add. Saya gunakan cara kedua (add) yang lebih mudah, tapi saya tunjukkan juga cara yang pertama. 

Semoga bermanfaat😊

Disediakan oleh:

Arma Yusof

CARA MEMBUAT VIDEO PDPR MENGGUNAKAN POWERPOINT

No comments

13/06/2021

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

πŸ‘‰ Nak tau cara buat pdpc guna powerpoint?

πŸ‘‰ Ingin panduan membuat video dengan menggunakan powerpoint & senang utk difahami? 

πŸ‘‰Ini cara yg paling mudah untuk anda buat video guna Powerpoint dengan hanya 10 langkah mudah!

πŸ‘‰ Senang dan komprehensif


LINK VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=YV799vLj48M



SEKOLAH:

SM TEKNIK TAR PUTRA, PULAU PINANG


πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°πŸ”°


Cara Mudah Menghasilkan Video Menggunakan Powerpoint 2019 oleh Cikgu Rohana

No comments

Tanpa perlu download mana-mana aplikasi untuk menghasilkan video. Powerpoint 2019, mampu menghasilkan video dengan mudah dan video guru sedang menggajar juga boleh disertakan bersama.


LINK VIDEO : https://www.youtube.com/watch?v=twp4DR4fTbc


Nama : ROHANA BINTI MOHD AKIB

SEKOLAH : SMK MACHANG BUBUK

LINK CHANNEL : https://youtube.com/c/RohanaAkib

SEMUDAH 1,2...3 l PECAHKAN IMEJ MASUKKAN DALAM SHAPE l POWERPOINT OLEH CIKGU JAMALEE

No comments


#powerpoint #cikgujamaleechannel #Mudahnya #masukkanshape


Powerpoint merupakan satu perisian yang mudah digunakan. Tak perlu ONLINE pun boleh buat apa saja untuk tingkatkan kreativiti kita. Berbeza dengan perisian lain yang perlukan kita berada dalam talian. Ia juga membantu kita mencantikkan slaid dan thumbnail kita.


Semuanya hanya dengan menggunakan POWERPOINT!!!

Jika ia bermanfaat, Jangan lupa ketik butang SUBSCRIBE ya tanda sokongan anda!!
#kipidapdongibap
#berkongsipahala
#mudahkankerja



NAMA GURU:
CIKGU JAMALEE
SEKOLAH :
SK TEMIN, SG.SIPUT, PERAK.

LINK CHANNEL:

DATA STUDIO FOR BEGINNERS | PART 1 | GOOGLE FORM, GOOGLE SHEETS & INTRO TO DATA STUDIO

No comments

12/06/2021

TUTORIAL GOOGLE DATA STUDIO UNTUK BEGINNERS



Video ini berkenaan dengan cara penghasilan portal simple menggunakan data studio. Ini merupakan Part 1 for Beginners. Diharap dapat membantu guru-guru untuk membina portal simple untuk sekolah selain menggunakan google site.


PAUTAN VIDEO:



NAMA GURU
Dayangku Siti Norhana Bt Awg Jafar
SK Kampung Baru Bintulu

LINK CHANNEL YOUTUBE

MUDAHNYA EDIT VIDEO PDPC DENGAN CAPCUT OLEH CIKGU SHAHNON

No comments

10/06/2021

 




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Perkongsian tutorial mudah ini berkenaan dengan cara-cara mengedit video PdPc dengan menggunakan aplikasi CapCut. Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma dari Google Play Store.


Diharapkan perkongsian ini dapat membantu guru-guru di seluruh tanah air dapat menghasilkan video PdPc yang bermutu untuk kegunaan anak-anak pelajar. Percayalah, hanya dengan menggunakan telefon bimbit, guru-guru dapat menghasilkan video PdPc yang tidak kurang hebatnya dengan video-video yang lain. 


Jika ada sebarang pertanyaan, jangan segan dan silu untuk bertanya kepada Cikgu Shahnon pada ruangan komen. Jika anda rasa video ini bermanfaat, silalah tekan butang like, share dan subscribe.




PAUTAN VIDEO

https://youtu.be/g6Jg-cWnaIM



NAMA GURU

MD SHAHNON BIN AWI


INSTITUSI

KOLEJ MATRIKULASI PULAU PINANG


SALURAN YOUTUBE

www.youtube.com/c/ShahnonChannel


32 @ 64 BIT ?? | Cara Menyemak Maklumat Sistem di Windows 10 oleh Cikgu Ling

No comments

09/06/2021

   

Bahagian yang perlu anda kenalpasti sebelum download dan install sesuatu perisian ialah

a. System type : 32-bit OS atau 64-bit OS? b. Operating System - Windows? Mac OS ? Linux? Chrome? c. Edisi - Windows 7? 8? 10? Perisian yang dimuat turun tidak dapat dipasang dalam peranti? Perkara yang semua orang wajib tahu ialah bagaimana semak spesifikasi peranti dan spesifikasi sistem supaya perisian yang kita ingin download dan install sesuai dengan kemampuan peranti kita.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda. Jangan lupa LIKE, KOMEN dan SUBSCRIBE sebagai tanda sokongan anda agar saya dapat terus berkongsi tutorial lain. Terima kasih.



✅ PAUTAN VIDEO :



✅ NAMA GURU :
CIKGU LING
(CHAI HUI LING) ✅ SEKOLAH :
SMK WIRA PENRISSEN, SARAWAK ✅ SALURAN YOUTUBE :

MUDAHNYA MENCARI VIDEO PDPC DI AKADEMI YOUTUBER

No comments


Saya sharekan kepada semua dan sharekan kepada anak2.Cara bagaimana mendpatkan video2 mata pelajaran dari sekolah rendah hingga ke tingkatan 6.. berguna untuk anak2 mengulangkaji.

CIKGU: MJ

Link youtube: 

https://www.youtube.com/watch?v=aZvQwO5O1Lk

TUTORIAL MUDAH | MEMBINA SIMPLE PUZZLE DENGAN MENGGUNAKAN MICROSOFT POWERPOINT OLEH TEACHER BS TEH

No comments

08/06/2021

   


Perkongsian tutorial mudah ini berkenaan dengan cara-cara membina Simple Puzzle dengan menggunakan aplikasi Microsoft PowerPoint. Guru-guru boleh menggunakannya sebagai salah satu aktiviti untuk Bahan Bantu Mengajar atau boleh dicetak sebagai lembaran kerja. 


Penggunaan puzzle dalam PdPC atau PdPR dapat mewujudkan suasana pembelajaran yang seronok dan membolehkan pelajar berfikir lebih kreatif dan sistematik dengan menggabungkan teori warna dan juga bentuk.

✅ PAUTAN VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?v=wHBvDlLCY4g

✅ NAMA GURU  :  

TEACHER BS TEH

✅ SEKOLAH   : 

SMK SRI PERMATA

✅ SALURAN YOUTUBE : 

https://www.youtube.com/TeacherBSTeh

CARA MASUKKAN GOOGLE MAP/GOOGLE STREET VIEW KE DALAM POWER POINT OLEH PAK MALAU

No comments

07/06/2021

 

Tentu anda pernah melayari Google Map untuk mecari tempat-tempat yang hendak dilawati atau melihat jarak perjalanan anda. Pernahkah anda terfikir yang Google Map ini boleh menjadi salah satu medium pembelajaran yang menarik untuk para pelajar.



Dengan Google Map atau Google Street View, anda akan membawa pelajar anda untuk pergi ke tempat tersebut secara maya dan dapat melihatnya dengan lebih jelas secara virtual. Pelajar akan merasa seolah-oleh dia berada di tempat tersebut. Pengajaran akan jadi lebih menarik dan pelajar berasa seronok.



Dalam tutorial ini saya terangkan cara untuk masukkan Google Map atau Google Street View ke dalam slide power point. Ini bertujuan memudahkan para guru. Anda tidak perlu menamatkan persembahan power point untuk melayari Google Map lagi. Sangat mudah dan lebih mesra. Anda boleh mencubanya. Semoga bermanfaat dan membantu semua guru dan pelajar.



✅PAUTAN VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?v=SEbsSjRkqeg      



✅NAMA GURU  :  

MAZNI BIN OTHMAN (PAK MALAU)


✅SEKOLAH   : 

SK KAYAN SITIAWAN PERAK


✅SALURAN YOUTUBE : 

https://www.youtube.com/c/pakmalau

TUTORIAL MUDAH GAMILAB | BIKE RACE OLEH CIKGU SYENARI

No comments

06/06/2021

 

Dah Bosan dengan kaedah PDPc / PDPR yang sama setiap hari, setiap minggu, setiap bulan ???  Saya biasa guna Quiziz, LiveWorksheet, Wordwall, Edpuzzle,Kahoot, Canva!!!

Apa kata kita belajar guna Gamilab pula!!!



Selain Quiziz, Padlet, Edu Puzzle, Wordwall yang semakin popular digunakan dalam kalangan guru, pensyarah dan para pendidik di luar sana,  Gamilab juga sangat menarik ditelusuri oleh murid-murid selain melatih mereka mengawal koordinasi tangan dan kognitif yang dapat memenuhi konsep JERI dalam pendidikan. Tutorial Mudah ini sangat sesuai untuk para guru, pensyarah, pendidik, ibu bapa serta murid-murid untuk belajar, Diharap ia bermanfaat. Mohon untuk share. Terima kasih atas sokongan.



Tutorial ini dihasilkan atas inisiatif sendiri untuk membuat perkongsian bersama rakan-rakan guru di luar sana setelah mengikuti kelas bersama Cikgu Khoo edidik.Malaysia. Saya teruja untuk berkongsi bersama guru-guru dan para pendidik di luar sana akan laman web Gamilab.com yang sangat menarik sehingga tertarik untuk digunakan oleh rakan guru dalam kelas PDPc atau PDPR. Mungkin ramai guru telah mengenali Gamilab dan telah mencuba menggunakannya yang boleh diintegrasikan dalam Google Classroom,Teams,  Google Meet, Zoom dan sebagainya.


✅PAUTAN VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?v=UoVzLg2-KiU   



✅NAMA GURU  :  

CIKGU SYENARI


✅SEKOLAH   : 

SK RANTAU PANJANG, BESTARI JAYA, SELANGOR. 


✅SALURAN YOUTUBE : 

https://www.youtube.com/c/CikguSyenaRisatu 

Kelas tutorial live Whiteboard

No comments

05/06/2021

Kelas tutorial live Whiteboard
khas untuk guru dan murid




kelebihan whiteboard ini berbanding whiteboard lain
1) Murid boleh menjawab soalan guru secara individu
2) guru boleh melantik co teacher
3) setiap murid mempunyai paparan sendiri
4) guru boleh menyemak kerja murid secara individu

jom sama2 belajar bersama cikgu zuly
tarikh : 5/6/2021
masa : 9 mlm
hari : Sabtu

sijil : Tiada harap maklum

link

jom set remainder untuk kelas malam ni... rugi kalau tak belajar..cara baru untk pdpr secara inteaktif

PART 2: TUTORIAL BINA VIDEO PDP (POWERPOINT 365)

No comments

04/06/2021


 

Hai..Assalamulaikum


Anda ada bahan pdp powerpoint? 


Teringin nak buat video tapi malu nak tunjuk muka?


Jika semua jawapan anda 'YA!'........


Tutorial mudah ini khas untuk anda!


PART 2: TUTORIAL BINA VIDEO PDP (POWERPOINT 365)

https://youtu.be/IW9ODxK5YgQ

(dengan wajah anda, boleh ubah tempat dan tukar bentuk frame video jadi macam-macam bentuk tau!)



Semoga bermanfaat!



PART 1 : TUTORIAL BINA VIDEO PDP (POWERPOINT 365)

No comments

03/06/2021


 



Hai..Assalamulaikum


Anda ada bahan pdp powerpoint? 


Teringin nak buat video tapi malu nak tunjuk muka?


Jika semua jawapan anda 'YA!'........


Tutorial mudah ini khas untuk anda!


PART 1 : TUTORIAL BINA VIDEO PDP (POWERPOINT 365) 

https://youtu.be/MXWd6upKJFw

(tanpa wajah anda, hanya suara sahaja)



Semoga bermanfaat!


Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia