Responsive Ad Slot


Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

Tutorial buat video PdPC dengan Screencastify (Video#5)

No comments

10/03/2021

 💥💣👍👍👍💣💢💥GUARANTEE DAPAT BANTU CIKGU BUAT PDPR DENGAN BERKESAN (VIDEO #5)🌸🌸🌺🌺

👍👍👍Adakah cikgu teringin buat PDPR secara offline? Hantar video kepada murid yang tidak dapat ikuti PDPR dalam talian? 

Gunakanlah aplikasi screen recording yang 

✔️PERCUMA

✔️TIADA WATERMARK

✔️ TAK PERLU SETTING RUMIT

✔️ UPLOAD TERUS KE GOOGLE DRIVE/YOUTUBE CHANNEL/GOOGLE CLASSROOM

 

MUDAH SAHAJA!!!  GUNA Screencastify. Begitu mudah digunakan! WAJIB TONTON! ❤️❤️❤️

https://www.youtube.com/watch?v=OgZA3WY5sUU&t=4s



#CARA MENDAFTAR DENGAN MUDAH -PNM

No comments

09/03/2021

 


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

PNM atau Perpustakaan Negara Malaysia boleh dikunjungi dengan mudah dimana sahaja kita berada dan tanpa ada sempadan tempat dan masa untuk membolehkan kita membaca buku.

Sedikit cara mudah untuk kita ke PNM dan meminjam buku-buku kegemaran kita hanya dihujung jari. Manfaatkan kemudahan untuk meningkatkan ILMU semaksima mungkin tanpa ada halangan. 

Jom kongsikan dengan semua.


https://youtu.be/UlwyHIbkNNQ

Panduan & Cara Daftar : Vaksin Covid | Covid Vaccine : Info & Registration

No comments

08/03/2021

 

TAJUK:

Panduan & Cara Daftar : Vaksin Covid | 

Covid Vaccine : Info & Registration








✅SEMUA WARGA MALAYSIA !

❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA

JOIN LINK TUTORIAL YOUTUBE ✅

https://www.youtube.com/watch?v=x9PveH0fVSU

Presenter ANDA  :👏👏

CIKGU YANG RIZAL AHMAD @yangrizal SMK SERI SERATING, MARANG, TERENGGANU.

KLIK LINK CHANNEL PRESENTER✅

http://www.youtube.com/c/tvyangrizal

JOIN Group Telegram Pelajar

https://t.me/edidikjunior


Lebih banyak koleksi VIDEO PdPC di sini:

https://t.me/VideoPdPCgurumalaysia


https://www.akademiyoutuber.com/p/senarai-playlist-video-pdpc-mengikut.html


✅Semak jadual siaran langsung yang terkini di sini 

📍https://www.akademiyoutuber.com/p/pusat-tuisyen-ayu-pusat-tuisyen-percuma.html


AKADEMI YOUTUBER (AYU)

-EDIDIK MALAYSIA

-KELAB GURU MALAYSIA



Permata Pintar UKM 1 : Mudahnya Bagi Genius Seperti Awak !

No comments

 TAJUK:

Ujian UKM 1 :

Mudahnya Bagi Genius Seperti Awak untuk masuk Pusat Permata Pintar Negara.



✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN

✅SEMUA PELAJAR TAHUN 3,4,5,6 SERTA TINGKATAN 1,2 & 3

❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA

JOIN LINK TUTORIAL YOUTUBE ✅

https://www.youtube.com/watch?v=4b-3ruSnfPA

Presenter ANDA  :👏👏

CIKGU YANG RIZAL AHMAD @yangrizal SMK SERI SERATING, MARANG, TERENGGANU.

KLIK LINK CHANNEL PRESENTER✅

http://www.youtube.com/c/tvyangrizal


JOIN Group Telegram Pelajar

https://t.me/edidikjunior


Lebih banyak koleksi VIDEO PdPC di sini:

https://t.me/VideoPdPCgurumalaysia


https://www.akademiyoutuber.com/p/senarai-playlist-video-pdpc-mengikut.html


✅Semak jadual siaran langsung yang terkini di sini 

📍https://www.akademiyoutuber.com/p/pusat-tuisyen-ayu-pusat-tuisyen-percuma.html


AKADEMI YOUTUBER (AYU)

-EDIDIK MALAYSIA

-KELAB GURU MALAYSIA


Cara Menggunakan Smartphone Jadi Webcam untuk Pembelajaran / Mesyuarat Online

No comments

07/03/2021

 Assalamualaikum/Salam sejahtera,




Dalam video ini, saya kongsikan cara menjadikan smartphone sebagai webcam menggunakan aplikasi Iriun Webcam. 

Semoga bermanfaat.


https://www.youtube.com/watch?v=oJ4l_1zEYAQ


Perkongsian oleh:

Cikgu Izyan @nizyan86

Akademi Youtuber

Pendaftaran Kokurikulum Menggunakan Google Form dan Cara Shorten URL

No comments

Assalamualaikum/Salam sejahtera,




Video ini menerangkan cara menggunakan Google Form untuk Pendaftaran Kokurikulum dari mula bina Form, shorten url link, share link dan lihat response.

Semoga bermanfaat.


https://www.youtube.com/watch?v=JS3rVywQy68 


Perkongsian oleh,

Cikgu Izyan @nizyan86

JOM BUAT GOOGLE FORM UNTUK MURID HANTAR HOMEWORK PDPR DAN GURU BOLEH SIMPAN EVIDENS DENGAN MUDAH

No comments



Assalamualaikum/Salam sejahtera,

Dalam tutorial ini, saya terangkan step by step bagaimana cikgu-cikgu boleh cuba hasilkan satu Google Form (GF) sahaja untuk memudahkan murid hantar homework pada cikgu, dan pada masa sama, cikgu boleh simpan evidens homework murid tanpa stress penuh memori whatsapp / fon cikgu2.. Buat satu GF jer tapi mudah untuk Copy guna untuk semua kelas yang Cikgu ajar semasa PdPR. Jom cikgu, kita cuba sama2.


https://youtu.be/FaPcguD1u9k 


Perkongsian oleh,

@Cikgu_Nora_Hafizan

💥💥TUTORIAL CIPTA PELAPORAN KOKURIKULUM MENGGUNAKAN CIDS💥💥

No comments

05/03/2021

 💥💥Assalamualaikum dan salam sejahtera.💥💥 




Platform CIDS tidak asing lagi dalam pembinaan Rancangan Pengajaran Harian (RPH). Begitu juga dalam perancangan kokurikulum, guru-guru juga boleh memanfaatkan pelaporan CIDS untuk membina perancangan aktiviti untuk setiap perjumpaan kokurikulum yang akan dilaksanakan. 

Ikuti perkongsian ini yang menerangkan cara-cara membuat dan mencipta Perancangan Kokurikulum dengan cara paling mudah dengan CIDS. Hanya log masuk menggunakan ID CIDS masing-masing. Jom teruskan menonton video tutorial ini.. Like dan juga subscribe sebagai tanda sokongan anda. 
 😁😁😁




💥💥LINK TUTORIAL ✅

💥💥LINK CHANNEL ✅

💥💥Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. 💥💥

Cara dapatkan SPLKPM utk program-program khas AYU

No comments

04/03/2021

Text

Description automatically generated

#AkademiYoutuber #AYU


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua! 

Adakah anda tahu sekiranya anda adalah kakitangan kerajaan, anda boleh mendapatkan SPLKPM dengan menonton program-program khas AYU?

Caranya mudah sahaja. 


Dalam tutorial ini Teacher Yuhaida akan menerangkan caranya.  Mudah sahaja

Teacher Yuhaida juga akan menunjukkan bagaimana menukar profile kepada email eDidik agar anda boleh buka sijil.

Jom saksikan…


Link video:

https://youtu.be/dvuXBEaG_3k


Permohonan email EDIDIK:

https://getmail.edidik.my


MUDAHNYA CARI TEMPLATES GOOGLE SLIDES

No comments

 




Boring asyik guna templates yang sama..Jom kita tengok templates yang PERCUMA,TAK PERLU DAFTAR dan TIADA LIMIT DOWNLOAD.

Kelebihan GOOGLE SLIDES

✅Bahan Presentation boleh dibuat dari jarak jauh atas Slides yang sama.Sesuai untuk beri kerja kumpulan kepada pelajar.

✅Tak perlu berkumpul di satu tempat.Sesuai dengan keadaan sekarang #kitajagakita 

✅Boleh download sebagai PowerPoint,Pdf dan banyak jenis fail lagi.

✅Guru boleh tengok pelajar buat kerja secara LIVE dari rumah.Nama yang sedang edit slides akan keluar di slides.

Dan banyak lagi...

✅Guru juga boleh guna untuk buat bahan pelaporan dan pembentangan secara berkumpulan dengan guru-guru lain.

Apa tunggu lagi...Jom tengok.

Jangan lupa Subscribe ye..TQIA.

https://youtu.be/Tgn5fRgyWts



#pdpr2021 

#GoogleSlides 

#SlidesCarnival

CARA DAPATKAN LEBIH 18 RIBU KOLEKSI VIDEO PDPC PELBAGAI SUBJEK (RENDAH, MENENGAH DAN PRA U)

No comments

 

Link Video : https://www.youtube.com/watch?v=jnWYZcBAZ9k


18,448 Video PDPC Percuma sedia untuk digunakan


Lebih 10,000 Ahli Akademi berdaftar


106 Playlist Subjek


Dalam siri tutorial ini saya tunjukan cara mendapatkan koleksi video pdpc yang dihasilkan oleh guru-guru di seluruh negeri untuk pelaksanaan PDPR 2.0 mahupun pengajaran dan pembelajaran serta kongsikan di platform google classrooom.

Playlist koleksi pelbagai subjek boleh didapati di www.akademiyoutuber.com

Sila like, subscribe dan share sebagai tanda sokongan anda. Terima Kasih

Cikgu Giri


TUTORIAL PENGHASILAN CLOSED CAPTION DI VIDEO YOUTUBE

No comments



Salam sejahtera saya ucapkan kepada rakan guru yang sedang membaca artikel ini. Terdapat ramai guru mula mengambil inisiatif untuk menghasilkan video YouTube bagi tujuan mendidik anak murid di rumah. Walaupun sesi PdP tidak dapat dilaksanakan secara bersemuka, guru dan murid juga boleh menjalankan sesi PdPR secara atas talian.

Bagi membantu murid-murid lebih faham konten yang disampaikan oleh para guru, guru-guru boleh memasukkan Closed Caption (CC) ataupun subtitles ke dalam video mereka. Murid-murid boleh sambil membaca perkataan di bawah video sambil mendengar pengisian video guru. Sekiranya murid-murid ingin mengetahui istilah yang disebut oleh guru, mereka boleh rujuk kepada CC video guru.   Bukan itu sahaja, terdapat murid yang mempunyai masalah pendengaran. Golongan murid ini mudah tercicir apabila mereka tidak dapat mengikuti aktiviti PdPR. Oleh itu, dengan memasukkan CC dalam video PdP kita, murid yang mempunyai masalah pendengaran juga boleh turut serta dalam sesi PdPR. Semua murid mempunyai hak untuk belajar.

Semoga video tutorial ini dapat membantu rakan-rakan guru untuk menghasilkan video PdP yang lebih bernas dan kebajikan semua murid turut dapat dijaga.

Link Video Tutorial

https://youtu.be/HPD8cmduYFo

#kitabantukita


TUTORIAL MENGHASILKAN VIDEO PDPC MENGGUNAKAN SMART PHONE

No comments

03/03/2021



Selamat sejahtera semua. Jom saksikan cara hasilkan video pdpc untuk digunakan pada waktu PDPR dengan mudah menggunakan telefon pintar for beginners.

Langkah -langkahnya amat mudah. Video tutorial ini merupakan khas untuk semua guru yang ingin melaksankan PDPR. Terima kasih.

Sila tonton pautan berikut :

https://youtu.be/1aNc5YmlR5g

Lebih banyak tutorial di channel saya:

http://www.youtube.com/c/SumathyAppannah


Terima kasih atas sokongan semua

TUTORIAL SUPER APPS UNTUK PDPR: FLIPGRID

No comments

Salam sejahtera semua, 

Video ini ialah tentang cara penggunaan aplikasi FLIPGRID yang memudahkan PDPR mendengar, membaca dan bertutur. Murid boleh dengar hingga hafal dan baca sehingga mahir!


Sila rujuk video ini: https://www.youtube.com/watch?v=r-o5GzQ1fm0

Lebih banyak tutorial di channel saya: 
http://www.youtube.com/c/LIMSUWANMoe

Please share, like and subscribe...

Terima Kasih Atas support anda yang Sangat bernilai ini... Perkongsian daripada: Madam Lim Su Wan Panitia Bahasa Inggeris Sekolah Rendah Akademi Youtuber Malaysia



aSc TIMETABLES - TUTORIAL MEMBINA DUA ATAU TIGA WAKTU REHAT BERBEZA (BELL SETTINGS)

No comments

02/03/2021

 


Mudah sahaja untuk bina rehat berbeza sama ada rehat 2 kali atau 3 kali mengikut giliran kelas. Sesuai untuk setiausaha jadual waktu sekolah yang menggunakan aplikasi aSc Timetables sempena pembukaan sekolah pasca PKP 2.0.

Ini link video tutorialnya:

https://www.youtube.com/watch?v=1APPXZQA6Q0


💥BINA BORANG HEADCOUNT GUNA MICROSOFT EXCEL ~ Untuk Beginner💥

No comments

01/03/2021

 💟Assalamualaikum dan salam sejahtera. 💟


Pelbagai fungsi Microsoft Excel sebagai Perisian Pemprosesan Data. Antara yang biasa guru-guru gunakan adalah untuk membuat Analisis Peperiksaan dan juga Headcount Pelajar. Dengan menggunakan perisian ini, kita boleh membina Borang Headcount secara offline sebagai 'backup' jika tidak dapat melayari portal SAPS dan juga untuk simpanan dan rujukan sendiri. 

Ikuti perkongsian ini tentang fungsi "Vlookup" dan "Countif" dalam penyediaan Borang Headcount. Tutorial ringkas ini amat sesuai untuk sesiapa yang baru hendak mempelajari fungsi ini. Jom teruskan menonton video tutorial ini.. Like dan juga subscribe sebagai tanda sokongan anda. 

 😁😁😁



💢LINK TUTORIAL : 

💢LINK CHANNEL:

💜Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada semua. 💜
💜Terima kasih💜

💥CARA BUAT HEADER DI SETIAP PAGE ~ MICROSOFT EXCEL💥

No comments

28/02/2021

 ☄️Assalamualaikum dan salam sejahtera.☄️ 



Penggunaan Microsoft Excel juga tak kurang penting. Kebiasaannya data-data pelajar dan borang-borang kehadiran contohnya memang takkan lari dari menggunakan perisian ini. Tapi selalu terjadi apabila borang diprint, kurang kemas hasilnya, jadi macamana nak buat? 


Ikuti perkongsian ini tentang fungsi "Page Setup", "Print Tiles" dan "Page Break Preview" untuk menghasilkan borang yang lengkap dari Microsoft Excel. Kita rasa kita tahu tapi mungkin belum. Jadi jom tonton video ini, pasti kerja-kerja anda akan lebih mudah dan 'efficient'. 

 😁😁😁



💢LINK VIDEO : 

https://youtu.be/2FLbh6GnkEc

💢LINK CHANNEL :  

https://youtube.com/c/CikguWashitah

🌷🌷Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. Terima kasih.🌷🌷

TUTORIAL VIDEO PDPC AWESOME : CARA BUANG GREEN SCREEN GUNA OBS SEMUDAH ABC CARA CIKGU NORA HAFIZAN

No comments

27/02/2021

 

TUTORIAL VIDEO PDPC AWESOME : CARA BUANG GREEN SCREEN GUNA OBS SEMUDAH ABC CARA CIKGU NORA HAFIZAN


Dalam tutorial kali ini, saya berkongsi cara untuk menhilangkan background belakang imej kita semasa menggunakan webcam untuk merakam PdPC awesome kita. Jom cuba. ​







https://www.youtube.com/watch?v=izqRIFyCl50 


Perkongsian daripada:
Cikgu Nora Hafizan @Cikgu_Nora_Hafizan
Akademi Youtuber

HASILKAN VIDEO HANYA DENGAN POWER POINT?? MEMANG MUDAH!!

No comments

HASILKAN VIDEO HANYA DENGAN POWER POINT?? MEMANG MUDAH!!







Tutorial ni saya kongsikan bagaimana nak membuat video simple iaitu merakam suara, gambar, slaid dan memasukkan video dengan menggunakan power point. Power Point sekarang dah banyak aplilkasi yang menarik untuk membuat presentation slaid, logo, banner, video bersama dengan pembentang dan lain-lain lagi.

Semoga bermanfaat. Terima kasih.


 https://www.youtube.com/watch?v=zBJacPEjM2k


Perkongsian daripada:

Cikgu Rosemawati Mokhtar @UmmiRoseM

Akademi Youtuber

TUTORIAL RINGKAS BINA KUIZ RINGKAS DENGAN TELEGRAM SAHAJA

No comments

26/02/2021

 







Asssalamualaikum dan salam sejahtera…

Masih tercari-cari lagi kaedah nak memberi kuiz ringkas secara pantas tanpa menggunakan kuota kredit berlebihan? Hanya gunakan telegram dah boleh membina soalan yangsangta ringkas.Hanya menggunakan kaedah pollr,selain boleh membina soalan pilihan,boleh juga membuat undian jawapan mana paling popular.

 



Guru atau pelajar hanya perlu menonton video ini dan mula membina kuiz ringkas untuk pelajar sekolah rendah atau menengah..Selamat mencuba.

Sekarang tak perlu pening pening lagi...



Link Tutorial: https://youtu.be/xCgjCxLt7iQ


Lebih banyak tutorial di channel saya:

Link channel: https://youtube.com/c/cikguyani


Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia