Responsive Ad Slot


Showing posts with label Tutorial. Show all posts
Showing posts with label Tutorial. Show all posts

SNAP CAMERA + GOOGLE MEET + STREAMYARD DALAM PdPR OLEH CIKGu HANi

No comments

16/09/2021


 


Dalam video ini ditunjukkan cara mudah untuk menggunakan aplikasi snap camera dalam google meet semasa pross PdPR. Bagi murid yang tiada masalah internet boleh menggunakan google meet.


Aplikasi snap camera digunakan sebagai elemen tambahan menjadikan PdPR lebih seronok dengan karakter yang pelbagai boleh dijadikan daya penarik kepada muri-murid untuk hadir PdPR.


Google meet boleh digunakan serentak secara streaming menggunakan streamyard bagi murid yang boleh membuka youtube tetapi bermasalah untuk masuk meet. Maka pembelajaran secara real time dapat dialami oleh murid.


            



Berikut adalah pautan video:

https://www.youtube.com/watch?v=yth-UmuNJyM&t=8s




SENARAI PLAYLIST VIDEO PDPC SAINS PT3 SEKOLAH MENENGAH


TINGKATAN 1: http://bit.ly/PdPSAINSTINGKATAN1

TINGKATAN 2: http://bit.ly/PdPSAINSTINGKATAN2

TINGKATAN 3: http://bit.ly/PDPSAINSTINGKATAN3



Inisiatif :

www.akademiyoutuber.com

-EDIDIK MALAYSIA

-KELAB GURU MALAYSIA


MUDAHNYA PdPR DENGAN SNIP & SKETCH OLEH CIKGu HANi

No comments

15/09/2021



 



Dalam tutorial ini ditunjukkan bagaimana snip & sketch dapat digunakan untuk melukis garaf menggunakan pembaris (ruler) dan melukis bulatan menggunakan protraktor. Ini amat sesuai digunakan oleh guru atau murid dalam PdPR kerana aplikasi ini tersedia dalam alptop atau PC yang menggunakan Windows10.


Ini dapat mengoptimumkan penggunaan peranti yang kita ada dalam PdPR atau tuagsan seharian. Bukan sahaja cut, copy atau paste tetapi editing tangkap layar tersebut boleh dilakukan menggunakan snip & sketch. Aplikasi ini boleh dilakukan selain snipping tools.




Berikut adalah pautan video:

https://www.youtube.com/watch?v=vW3KMHhZf10&t=21s



SENARAI PLAYLIST VIDEO PDPC SAINS PT3 SEKOLAH MENENGAH


TINGKATAN 1: http://bit.ly/PdPSAINSTINGKATAN1

TINGKATAN 2: http://bit.ly/PdPSAINSTINGKATAN2

TINGKATAN 3: http://bit.ly/PDPSAINSTINGKATAN3



Inisiatif :

www.akademiyoutuber.com

-EDIDIK MALAYSIA

-KELAB GURU MALAYSIA


MEMBUAT SOALAN DIGITAL “PADANAN” DALAM LIVEWORKSHEETS OLEH CIKGU ZULAIDA

No comments

14/09/2021

 


Satu apps yang boleh digunakan untuk menukar soalan biasa ke dalam bentuk digital.Menariknya kita hanya menggunakan soalan yang sedia ada dan mengubahnya dalam bentuk digital.Mudah …dan menarik...Markah pelajar pun dapat disimpan secara automatik dan sistematik.



LINK VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=XFAT6n6LCsA&list=PLIuW0MxK5aiBh4fucgGkPPPeVt1Z7SsdL&index=4&t

CHANNEL YOUTUBER

https://www.youtube.com/c/Cikguzulaida


[TANPA EXTENSION] Breakout Rooms Dalam Google Meet Oleh Cikgu Shafika

No comments



Jom kita cuba Breakout Rooms dalam Google Meet ๐Ÿ˜


Kelebihan :

1. Sesuai untuk perbincangan dalam kumpulan

2. Tidak perlu pasang extension



Link video : https://www.youtube.com/watch?v=xjmKtwBCaAw


Nama guru : Norshafika binti Daod

Sekolah : SMK Agama Tun Juhar Sandakan

Link Channel Youtube : https://www.youtube.com/c/CikguShafika


PERKONGSIAN CARA MEMBINA SOALAN UJIAN ONLINE DARI WORD KE GOOGLE FORM OLEH CIKGU RUSMA

No comments



Cikgu-cikgu tengah pilih dan bina soalan untuk UJIAN ONLINE kan. Kini cikgu boleh bina soalan daripada set soalan yang kita pernah guna dan taip menggunakan WORD. Dengan add-ons DOC TO FORM, kita boleh tukarkan SOALAN DARI WORD kepada google form. Kerja kita pun akan jadi cepat sikit sebab soalan dah sedia ada.Semoga dapat mempercepatkan kerja membina soalan ujian ๐Ÿฅฐ๐Ÿฅฐ. Untuk free, hanya 10 soalan sahaja dapat dibina dalam satu google form. Anda boleh 'donate' seminimum 3.00 dollar untuk menambah bilangan soalan. Pastikan akaun semasa donate itu adalah akaun yang cikgu guna ya. Setakat ini sekali donate aje...berbaloilah juga rm12.00++ sahaja. Selalu guna kan buat soalan.



LINK VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=oiF_krJ8O6w


NAMA GURU: RUSMAWATI BINTI IBRAHIM

SEKOLAH: SMK RAWANG SELANGOR


LINK CHANNEL:

https://youtube.com/CikguRusma.


KUMOSPACE "VIRTUAL - REALITY SPACE " | TUTORIAL MUDAH BAGI PEMULA KUMOSPACE #kumospace

No comments

11/09/2021

 

#pdpr #tutorial



Sejak pandemi COVID-19, rakyat  disarankan untuk melakukan aktiviti secara online atau interaksi secara virtual. Pekerjaan atau pendidikan, platform yang sering digunakan seperti Zoom Meeting, Google Meeting, dan Skype.

Namun, platform yang jarang diketahui adalah Kumospace. Kumospace menawarkan video chat  yang berfokus kepada ruang yang tidak ditawarkan pada platform lain.

Aplikasi ini terinspirasi dari industri game, di mana Kumospace menawarkan pengalaman ber “video chat “ yang mencerminkan interaksi di dunia nyata dan banyak perbualan diruang yang sama secara bersamaan.

Fungsi dari platform ini digunakan untuk panggilan video, atau kelas dalam talian dan banyak lagi.

Di sini saya kongsikan tutorial mudah untuk mula kelas dalam talian di  Kumospace.


Pautan video Part 1 : https://www.youtube.com/watch?v=Hp2-iILVwjM



Pautan Video Part 2 : https://www.youtube.com/watch?v=iHel3ie1rt8




Sila klik pautan untuk tutorial mudahnya Canva

Sila klik pautan untuk dapatkan koleksi PdPR

Sila tunjukkan sokongan anda kepada saya dengan like - comment - subscribe & share semua video perkongsian di channel “ Simply Being LinnZack” agar saya lebih bersemangat untuk menghasilkan lebih banyak video pembelajaran selepas ini.Akhir kalam ikhlas dari hati " Hidup berilmu dikongsi bersama untuk manfaat kita semua". Assalamualaikum dan byeeeeee :-)

Moga bermanfaat 

Cikgu LinnZack

SK Gopeng Taman Gopeng Baru 

Channel Youtube :Simply being LinnZack


RECORD YOURSELF | CARA RECORD VIDEO PENGAJARAN | MUDAHNYA MERAKAM VIDEO PdPR #canvalinnzack #canva

No comments

08/09/2021

 #tutorial #canvalinnzack #canva


Hai, assalamualaikum dan salam sejahtera.

Di sini saya kongsikan cara mudah merekod video pengajaran anda dengan hanya menggunakan canva.

Pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian akan lebih menarik dengan menggunakan fitur-fitur yang terdapat di canva.

Link Video : https://www.youtube.com/watch?v=Jh9fTrun_Ho&t=13s



sila klik pautan di bawah untuk mendapatkan koleksi Tutorial mudahnya belajar Canva.com

Sila klik pautan untuk mendapatkan koleksi video PdPR

Sila tunjukkan sokongan anda kepada saya dengan like - comment - subscribe & share semua video perkongsian di channel “ Simply Being LinnZack” agar saya lebih bersemangat untuk menghasilkan lebih banyak video pembelajaran selepas ini.Akhir kalam ikhlas dari hati " Hidup berilmu dikongsi bersama untuk manfaat kita semua". Assalamualaikum dan byeeeeee :-)

Moga bermanfaat 

Cikgu LinnZack

SK Gopeng Taman Gopeng Baru 

Channel Youtube :Simply being LinnZack



Listening test/exercise using ClassKick

No comments

 

Pening bagaimana melaksanakan latihan mendengar dalam PdPr?

Tak tahu bagaimana hendak buat ujian mendengar secara atas talian?

Teacher Yuhaida akan menerangkan langkah demi langkah cara melakukannya 

menggunakan aplikasi ClassKick. Sangat mudah sebenarnya. 


Teacher Yuhaida will show a simple way to give listening exercises to our students. 

Can be done during a PdPr session or as an online exercise to do at home.

This video gives step by step guidance for English teachers to prepare the listening exercise or to give a listening test.

Link video : https://www.youtube.com/watch?v=k6eV4fhvwQ8&t=22s


Teacher Yuhaida Yusof

SMK Taman Desa


Link Channel yuhaidabtp : https://www.youtube.com/channel/UC6DVtev6PJ3SljDrCKAbhNA



๐Ÿ”ฅ CANVA UPDATE ๐Ÿ”ฅ EFFECT TO EDIT IMAGE #canvalinnzack #canva

No comments

 #tutorial #canvalinnzack #canva


Assalamualiakum dan salam sejahtera.

Bertemu lagi kita dalam sesi tutorial mudahnya belajar Canva bersama saya Cikgu LinnZack.

Baiklah, tutorial kali ini saya ingin kongsikan perubahan terkini di Canva.com

Di sini saya kongsikan pautan video tutorialnya ya.

Sila dapatkan juga playlist tutorial canva dan playlist tutorial Mudahnya photoshop di ruang description video .

Pautan video : https://www.youtube.com/watch?v=P6Yb-eizOFw


klik pautan untuk koleksi video PdPR

https://youtube.com/playlist?list=PLIBX4V5znUhMEjhE6oAyPz0GLadR7OmCn

Sila tunjukkan sokongan anda kepada saya dengan like - comment - subscribe & share semua video perkongsian di channel “ Simply Being LinnZack” agar saya lebih bersemangat untuk menghasilkan lebih banyak video pembelajaran selepas ini.Akhir kalam ikhlas dari hati " Hidup berilmu dikongsi bersama untuk manfaat kita semua". Assalamualaikum dan byeeeeee :-)

Moga bermanfaat 

Cikgu LinnZack

SK Gopeng Taman Gopeng Baru 

Channel Youtube :Simply being LinnZack



๐Ÿ”ฅPANAS DI CANVA ๐Ÿ”ฅ CARA GUNA BUTANG SPLIT UNTUK VIDEO EDITING | VIDEO EDITING IN CANVA #canvalinnzack

No comments

 #tutorial #canva #canvalinnzack


PANAS DI CANVA

CARA GUNA BUTANG SPLIT UNTUK VIDEO EDITING

VIDEO EDITING IN CANVA #canva #canvalinnzack

link video : https://www.youtube.com/watch?v=2DVS9gh4gBg


Sila tunjukkan sokongan anda kepada saya dengan like - comment - subscribe & share semua video perkongsian di channel “ Simply Being LinnZack” agar saya lebih bersemangat untuk menghasilkan lebih banyak video pembelajaran selepas ini.Akhir kalam ikhlas dari hati " Hidup berilmu dikongsi bersama untuk manfaat kita semua". Assalamualaikum dan byeeeeee :-)

Moga bermanfaat 

Cikgu LinnZack

SK Gopeng Taman Gopeng Baru 

Channel Youtube :Simply being LinnZack


TUKAR BACKGROUND SEMASA GOOGLE MEET MENGGUNAKAN TELEFON PINTAR OLEH CIKGU JUMRAH

No comments

07/09/2021

Terkini..!!! 2021...!!!


Tukar background semasa Google Meet guna telefon pintar..??? Boleh ke..??
 


Paparan latar belakang dan tukar animasi wajah boleh diubah semasa bergoogle meet... Fitur terbaru ini telah diupdate oleh Google sejak Julai yang lalu. Walaubagaimanapun, fitur ini berbeza untuk pengguna IOS dan Android.

Untuk pengguna IOS anda berpeluang menukar paparan latar belakang mengikut kehendak sendiri. Pilih gambar yang ada dalam simpanan galeri gambar anda. Jadi, ini amat membantu sesiapa yang menggemarkan latar belakang yang diubahsuai sendiri untuk majlis-majlis tertentu seperti Taklimat, Mesyuarat, Bengkel dan sebagainya. Jom tonton untuk mengetahui cara dan filter yang ditawarkan.

Semoga bermanfaat. Kongsikan supaya lebih ramai yang mendapat manfaatnya...

✅ LINK YOUTUBE : https://www.youtube.com/watch?v=QFC0XfFbuAU



✅ LINK CHANNEL : https://www.youtube.com/c/CikguJumrah

✅ KOLEKSI VIDEO TUTORIAL CIKGU JUMRAH ๐Ÿ‘‡

https://youtube.com/playlist?list=PLBPFYF2lBRC13I9TUZWQDwV4gnVGTt81n



#akademiyoutuber

#googglemeet

#backgroundandfilters

MUDAHNYA TUKAR IMEJ KEPADA TEKS #TEKS ARAB #TULISANTANGAN #GOOGLEKEEP

No comments

05/09/2021



ุงู„ุณู„ุงู… ุนู„ูŠูƒู… ูˆุฑุญู…ุฉ ุงู„ู„ู‡ ูˆุจุฑูƒุงุชู‡

Alahai penatnya nak taip teks satu persatu ni๐Ÿ˜ชJangan risau, jom tukarkan imej kepada teks sekelip mata sahaja. Imej tulisan Arab dan tulisan tangan pun boleh tau! Jom lihat tutorial ini๐Ÿ‘‡

Pautan video:

https://www.youtube.com/watch?v=IKEjA4yD3ag


Semoga bermanfaat untuk semua. 

Suryani binti Mohamad

SMK Putrajaya Presint 8(1)

Channel Youtube:

https://www.youtube.com/c/SuryaniMohamadUstazahSue

TUTORIAL MENUKARKAN TEKS KEPADA SMARTART DI POWER POINT

No comments

02/09/2021

 



TUTORIAL MENUKARKAN TEKS KEPADA SMARTART DI POWER POINT


Cara mudah menukarkan teks kepada smartart.

KREDIT : A1048

Anda memiliki video menarik seperti ini? ingin Akademi Youtuber tularkan kepada semua bakal penonton yang akan memanfaatkan video anda? KLIK DI SINI. 

CARA EDIT SLIDE POWERPOINT DI HP #canva

No comments

01/09/2021


#tutorial


 

CARA EDIT SLIDE PRESENTATION POWERPOINT DI SMARTPHONE ANDA

Pautan video : https://www.youtube.com/watch?v=mcA2U31EHCg



dapatkan playlist tutorial canva di
https://youtube.com/playlist?list=PLIBX4V5znUhOnv5-TRkXQADLvGzhulccg

Sila tunjukkan sokongan anda kepada saya dengan like - comment - subscribe & share semua video perkongsian di channel “ Simply Being LinnZack” agar saya lebih bersemangat untuk menghasilkan lebih banyak video pembelajaran selepas ini.Akhir kalam ikhlas dari hati " Hidup berilmu dikongsi bersama untuk manfaat kita semua". Assalamualaikum dan byeeeeee :-)

Moga bermanfaat 

Cikgu LinnZack

SK Gopeng Taman Gopeng Baru 

Channel Youtube :Simply being LinnZack

TUTORIAL APLIKASI NEARPOD UNTUK PDPR YANG SANGAT INTERAKTIF

No comments

29/08/2021

 



TUTORIAL APLIKASI NEARPOD UNTUK PDPR YANG SANGAT INTERAKTIF



Video tutorial ini membantu guru-guru untuk mendaftar akaun Nearpod dengan mudah. Nearpod merupakan aplikasi yang menghimpunkan banyak aktiviti PdPR yang interaktif dalam satu pautan sahaja. Guru-guru dapat melaksanakan PdPR yang kreatif dan berkesan bersama murid kerana kandungan Nearpod menawarkan banyak aktiviti berpusatkan murid dan bersifat "Learning by doing". Jom bersama sama menonton Channel Cikgu Loqman, Nearpod Certified Educator anda.

KREDIT : A1067

Anda memiliki video menarik seperti ini? ingin Akademi Youtuber tularkan kepada semua bakal penonton yang akan memanfaatkan video anda? KLIK DI SINI. 

HOW TO LOOK GOOD IN VIDEO: Tips and Tricks for beginners

No comments

 



HOW TO LOOK GOOD IN VIDEO: Tips and Tricks for beginners



Tutorial : Video menerangkan tip yang boleh digunakan untuk kelihatan menarik di video. Diberikan 10 tip untuk yang baru ingin menghasilkan video tanpa gajet yang mahal.

KREDIT : 19721

Anda memiliki video menarik seperti ini? ingin Akademi Youtuber tularkan kepada semua bakal penonton yang akan memanfaatkan video anda? KLIK DI SINI. 

TAJUK: CARA BUAT GAME MAZE DAN WORD SEARCH INTERAKTIF DENGAN GABUNGAN CANVA DAN CLASSPOINT

No comments

28/08/2021

 


 







CLASSPOINT.app  merupakan Aplikasi Pembelajaran yang semakin diminati guru dan murid sejak akhir-akhir ini. Pelbagai kaedah kuiz boleh dijalankan semasa kelas secara interaktif. Murid boleh terus menghantar tugasan semasa kelas dan guru dapat membincangkan jawapan semasa kelas. Selain itu terdapat beberapa aktiviti menarik yang lain yang boleh dijalankan semasa kelas dengan menggunakan classpoint.app antaranya MAZE dan WORD SEARCH. Menarik bukan?  Dalam kelas masih boleh buat game mengasah minda yang dulu selalu murid-murid buat sebelum adanya ledakan game di telefon bimbit.







Dalam Video ini, saya kongsikan cara bagaimana untuk membuat Game maze dan Word search dengan menggunakan canva dan aktifkan di Classpoint dan diboleh digunakan semasa kelas secara interaktif.

Selamat mencuba..


Link video:


https://www.youtube.com/watch?v=FJiYTqQQzJo



BUAT E-BOOK GUNA CANVA | CARA ADD YOUTUBE LINK IN CANVA | E-BOOK WITH VIDEO CONTENT #canva

No comments

27/08/2021

#tutorial #canva


BUAT E-BOOK GUNA CANVA

CARA ADD YOUTUBE LINK IN CANVA

E-BOOK WITH VIDEO CONTENT
#canva #canvaeducation






Sila tunjukkan sokongan anda kepada saya dengan like - comment - subscribe & share semua video perkongsian di channel “ Simply Being LinnZack” agar saya lebih bersemangat untuk menghasilkan lebih banyak video pembelajaran selepas ini.Akhir kalam ikhlas dari hati " Hidup berilmu dikongsi bersama untuk manfaat kita semua". Assalamualaikum dan byeeeeee :-)

Moga bermanfaat 

Cikgu LinnZack

SK Gopeng Taman Gopeng Baru 

Channel Youtube :Simply being LinnZack






๐Ÿ”ด [TUTORIAL] SEMAK HASIL KERJA SEKOLAH MURID MENGGUNAKAN TELEGRAM {TELEFON SAHAJA}

No comments

26/08/2021

 




Menggunakan telegram Kita boleh semak terus hasil kerja murid.. 


Mudahkan? 


Tak perlu nak guna software yang lain untuk menanda hasil kerja murid.. 


Anda dah tau... ? @nurulhaiza85 


Assalamualaikum Dan selamat pagi. 


๐Ÿ”ด [TUTORIAL] SEMAK HASIL KERJA SEKOLAH MURID MENGGUNAKAN TELEGRAM {TELEFON SAHAJA}


Link:

https://www.youtube.com/watch?v=G0bDcxmgtM4


#usnurulhaizaofficial 


Inisiatif:


www.akademiyoutuber.com

https://t.me/eDIDIKMalaysia

https://t.me/KelabGuruMalaysia

HOW TO REGISTER BITLY VIA GOOGLE CHROME BY CIKGU AZLINA

No comments

24/08/2021



Ayah : Adik, what are you doing? Adik : I am clicking the link that my teacher gave me. Ayah : Oh, really? Can you give the link to me? Adik : Here, ayah. https://www.janajjabshjkakazi.com/akaksjsksvdhsusksn Ayah : What? Can you repeat it for me? I could not understand. Adik : It’s okey, ayah. I will send to you in whatsapp. Can you imagine how long the link is? Why not you shorten the link with bitly. ๐Ÿ˜˜ Video Link : https://www.youtube.com/watch?v=uD5wjGg7dFg CIKGU AZLINA SK DATO' DEMANG HUSSIN https://www.youtube.com/c/azlinazabha
Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020-2021
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia