Responsive Ad Slot


Showing posts sorted by relevance for query motivasi wow. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query motivasi wow. Sort by date Show all posts

🔴 [LIVE] PROGRAM MOTIVASI W.O.W #01 THE POWER OF VISION BOARD

No comments

15/01/2021

 


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Vision Board yang akan dikongsikan dalam topik ini bukanlah hanya sekeping kertas kosong yang hanya dilakar lukisan dan bayangan minda, tetapi ia adalah visi yang lebih signifikan dengan diri sendiri. Ini membuatkan visi yang tercatat dalam vision board anda menjadi lebih berkesan, praktikal dan bermotivasi untuk diikuti. Bukan itu sahaja, vision board ini juga sangat berkuasa untuk membentuk keperibadian diri.

Untuk mengetahui lebih mendalam teknik untuk menyediakan Vision Board yang WOW, di dalam Segmen Boost Up Yourself Program Motivasi WOW (Words of Wisdom), kami menampilkan sifu The Power of Vision Board iaitu CGU JINGGO, yang merupakan Pengasas Modul ELAS untuk mengupas topik ini. Anda juga akan pelajari tahap perubahan diri dan cara menangani Mental Block demi mencapai Vision Board yang berkesan.

Oleh itu, jom ramai-ramai kita pelajari teknik membina Vision Board yang realistik dengan mengajak ahli keluarga, kenalan dan jiran tetangga untuk menoton bersama pada ketetapan berikut:

TARIKH         : 15 JANUARI 2021
HARI : JUMAAT
MASA : 3.30 PETANG

❗️Jemput semua Join sama
❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA

✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN



JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

Moderator ANDA  :👏👏
Cikgu Elmi @lmeeraw 
SMK PANDAN JAYA, SELANGOR


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:
Akademi Youtuber Malaysia
Edidik Malaysia
Kelab Guru Malaysia

🔴 [LIVE] PROGRAM MOTIVASI W.O.W #01 THE POWER OF VISION BOARD

No comments

12/01/2021


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Vision Board yang akan dikongsikan dalam topik ini bukanlah hanya sekeping kertas kosong yang hanya dilakar lukisan dan bayangan minda, tetapi ia adalah visi yang lebih signifikan dengan diri sendiri. Ini membuatkan visi yang tercatat dalam vision board anda menjadi lebih berkesan, praktikal dan bermotivasi untuk diikuti. Bukan itu sahaja, vision board ini juga sangat berkuasa untuk membentuk keperibadian diri.

Untuk mengetahui lebih mendalam teknik untuk menyediakan Vision Board yang WOW, di dalam Segmen Boost Up Yourself Program Motivasi WOW (Words of Wisdom), kami menampilkan sifu The Power of Vision Board iaitu CGU JINGGO, yang merupakan Pengasas Modul ELAS untuk mengupas topik ini. Anda juga akan pelajari tahap perubahan diri dan cara menangani Mental Block demi mencapai Vision Board yang berkesan.

Oleh itu, jom ramai-ramai kita pelajari teknik membina Vision Board yang realistik dengan mengajak ahli keluarga, kenalan dan jiran tetangga untuk menoton bersama pada ketetapan berikut:

TARIKH         : 15 JANUARI 2021
HARI : JUMAAT
MASA : 3.30 PETANG

❗️Jemput semua Join sama
❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA

✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN



JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

Moderator ANDA  :👏👏
Cikgu Elmi @lmeeraw 
SMK PANDAN JAYA, SELANGOR

BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”

Anjuran:
Akademi Youtuber Malaysia
Edidik Malaysia
Kelab Guru Malaysia

🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #18 UPSR MANSUH? IBU..AYAH...APA HALA TUJU KITA?

No comments

06/05/2021






Assalamualaikum dan Selamat sejahtera


Apabila diumumkan pemansuhan UPSR bermula 2021, ramai ibu bapa yang bimbang dan ramai juga yang bersetuju. Apa yang lebih penting sekarang ini ialah persediaan kita sebagai ibu bapa dalam menyahut model penilaian baru yang akan diguna pakai nanti. 


Kita semua mesti adil dan saksama dalam penerimaan bahawa kemenjadian seseorang anak itu mesti dinilai secara holistik sama ada daripada akademik, kokurikulum, ko-akademik kepimpinan, sahsiah dan kesihatan fizikal. 


Penglibatan ibu bapa sangat penting dalam memastikan perkembangan pendidikan anak-anak perlu dibangunkan secara holistik dari semua sudut. Apa peranan kita? Ke mana hala tuju anak-anak selepas ini? Bagaimana kita sebagai ibu bapa boleh bantu anak-anak?


Kesemua persoalan ini akan kita bincangkan dalam sesi perkongsian bersama Encik Mohd Rizal Mohd Rais dalam Segmen Positive Parenting bersama Team Motivasi WOW pada ketetapan berikut: 


TARIKH : 07 MEI  2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA






JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=ifcgBEvkk-I



Moderator ANDA  :👏👏


CIKGU NUR @CguNurGbsm

SK BANDAR PUSAT, JENGKA, PAHANG



BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia




🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #14 ANUGERAH TERINDAH

No comments

08/04/2021



🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #14 ANUGERAH TERINDAH

https://www.youtube.com/watch?v=XGh2dX9o9ps

Guru yang baik adalah orang yang gigih dan bersemangat mendidik anak bangsa. Cikgu Huzaire, seorang guru yang tidak seperti guru lain kerana beliau ialah seorang guru yang kelainan upaya yang menaiki kerusi roda dan mengajar pendidikan muzik. Beliau lumpuh dari pinggang hingga ke kaki akibat kemalangan jatuh daripada pokok tetapi sejarah hitam tersebut dapat beliau meneruskan kerjaya sebagai seorang guru walaupun dalam kepayahan berkerusi roda. Pelbagai dugaan dan ujian yang ditempuh oleh beliau untuk menyesuaikan diri dalam keadaan tersebut. "Putus Asa" tiada dalam kamus hidupnya. Kesungguhan beliau mengajar anak murid bermain alat muzik dengan keadaan begitu dapat mencetuskan semangat kepada semua orang. Benarlah setiap ujian dan dugaan yang Allah beri pasti ada hikmah yang sangat manis untuk beliau antaranya dapat menubuhkan galeri muzik, kumpulan nasyid dan kompang, patrol denggi iaitu Misi gempur denggi dan menjadi setiausaha panitia daerah pendidikan muzik. Beliau juga pernah mendapat anugerah guru cemerlang OKU Kebangsaan 2010. Kebangkitan selepas kecewa mencetuskan semangat baru yang jitu sehingga berjaya melonjakkan diri Cikgu Huzaire setanding insan normal walaupun dia berstatus orang kelainan upaya. Kesungguhan, kegigihan, kerajinan, dan pengorbanan Cikgu Huzaire tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Mari dengarkan perkongsian daripada beliau pada ketetapan berikut Butiran program adalah seperti berikut : TARIKH : 09 APRIL 2021 HARI : JUMAAT MASA : 3.30 PETANG TETAMU JEMPUTAN: CIKGU MOHD HUZAIRE BIN AHMAD PENGASAS & PENGERUSI GURU OKU MALAYSIA Moderator ANDA :👏👏 Cikgu Syazuan @cikgusyazone SK Paya Bungor, Kuantan Channel Youtube : Cikgu SyazOne "BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS" Anjuran: Akademi Youtuber Malaysia Edidik Malaysia Kelab Guru Malaysia

🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #11 SENI BERCAKAP DENGAN ANAK

No comments

18/03/2021



🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #11 SENI BERCAKAP DENGAN ANAK

https://www.youtube.com/watch?v=123bHUkCgS4

Anak-anak sekarang jauh berbeza. Mereka didedahkan dan dibentuk dalam budaya, pengalaman, persekitaran dan pembelajaran yang berbeza. Kata mudahnya, cara mendidik juga perlu diolah mengikut zaman terutama dalam aspek bercakap-cakap dengan anak. Fokus kita agar senario…."Dah berbuih cakap dia macam tu jugak" atau "susahnya nak fahamkan anak ni". Maka mari kita pelajari dan kuasai cara mendidik anak dengan baik melalui Seni Bercakap-cakap Dengan Anak. Antara kandungan modul yang akan dikongsikan adalah: Fahami karaktor anak Teknik Matching, Pace dan Lead serta Mis Match Menggunakan modaliti S.P.E.A.K dalam komunikasi anak. Bagi menjawab persoalan ini, Panitia Bimbingan & Kaunseling Akademi Youtuber dengan Kerjasama e-didik Malaysia dan Kelab Guru Malaysia menampilkan seorang pakar NLP ,iaitu Encik Mohd Shariman Che Deris @ Abe Long untuk membantu semua memaksimakan ilmu keibubapaan yang kita miliki. Butiran program adalah seperti berikut : TARIKH : 19 MAC 2021 HARI : JUMAAT MASA : 3.30 PETANG ❗️Jemput semua Join sama ❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA ✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN PERMOHONAN EMEL EDIDIK ✅ https://getmail.edidik.my

🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #15 HOLISTIK PARENTING

No comments

15/04/2021

 



Assalamualaikum dan Selamat sejahtera


Anak-anak sekarang jauh berbeza. Mereka didedahkan dan dibentuk dalam budaya, pengalaman, persekitaran dan pembelajaran yang berbeza. Kata mudahnya, cara mendidik juga perlu diolah sesuai mengikut zaman. 


Antara kupasan topik dalam tips keibubapaan kali ini adalah:

  1. Kesan-kesan kesilapan pola asuhan  ibu bapa kepada anak.

  2. Peranan ibu bapa dalam kemenjadian anak.

  3. Cara komunikasi berkesan ibu bapa dan anak.

  4. Kehangatan emosi hubungan ibu bapa dan anak yang mempengaruhi perkembangan psikososial dan konsep kendiri dalam pembentukan seorang anak.


Mari temui kami bersama Pakar Motivasi Cgu Jinggo, Pengasas Model ELAS pada ketetapan berikut:


TARIKH : 16 APRIL 2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA


✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN





JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=-ACQAz2IvF0



Moderator ANDA  :👏👏


CIKGU NUR @CguNurGbsm

SK BANDAR PUSAT, JENGKA, PAHANG



PERMOHONAN EMEL EDIDIK ✅

https://getmail.edidik.my​


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #19 CABARAN KEJAYAAN

No comments

11/05/2021




Assalamualaikum dan Selamat sejahtera



Bukan hidup namanya kalau tidak berhadapan dengan dugaan atau cabaran. Ibarat tidak lengkap nasi tanpa lauk.  Demikian tafsiran cabaran dan dugaan dalam kehidupan kita sebagai manusia selagi berpijak di bumi nyata.

Dugaan dan cabaran amat berat ibarat sedang memikul batu yang besar. Namun begitu, suka atau tidak kita harus berlapang dada untuk menerimanya. Cabaran adalah lumrah dan ketentuan yang menghiasi kehidupan kita.

Menuju puncak kejayaan pada alaf ini, bukanlah sesuatu yang mudah untuk dicapai. Pelbagai halangan dan rintangan yang perlu ditempuhi. Kita perlu lengkapkan diri bukan sahaja dari aspek mental malah emosi, tingkah laku dan spiritual turut memainkan peranan sangat penting. Itulah kekuatan yang perlu dimiliki dalam proses mendapatkan kejayaan.

Sempena Aidilfitri  yang indah ini,  Panitia Bimbingan & Kaunseling berbesar hati  membawakan penceramah tidak asing lagi, Cr Muhammad Luqman bin Ibrahim  untuk berkongsi dengan semua teknik-teknik yang perlu ada  untuk berhadapan Cabaran Kejayaan alaf kini. Butiran adalah seperti berikut : 


TARIKH : 14 MEI  2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA




JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=fPYvPZ9LFIE



Moderator ANDA  :👏👏


Cikgu Farrida @FarridaMG

SMK BANDAR DAMAI PERDANA 



BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #17 MENTAL HEALTH AWARENESS

No comments

29/04/2021




Assalamualaikum dan Selamat sejahtera

Kesihatan mental adalah keadaan kesejahteraan di mana seseorang memahami kemampuannya sendiri, dapat mengatasi tekanan hidup yang normal, dapat bekerja dengan produktif dan berbuah, dan dapat memberikan sumbangan kepada masyarakatnya.

Kesihatan fizikal dan mental adalah hasil interaksi yang kompleks antara banyak faktor individu dan persekitaran, termasuk:

  • sejarah keluarga penyakit dan penyakit / genetik

  • gaya hidup dan tingkah laku kesihatan (mis. merokok, senaman, penggunaan bahan)

  • tahap tekanan peribadi dan tempat kerja

  • pendedahan kepada toksin

  • pendedahan kepada trauma

  • keadaan dan sejarah kehidupan peribadi

  • akses ke sokongan (mis., penjagaan kesihatan tepat waktu, sokongan sosial)

  • kemahiran mengatasi

Apabila tuntutan yang diberikan kepada seseorang melebihi kemampuan dan kemampuannya, kesihatan mental mereka akan terjejas secara negatif. Dua contoh tuntutan umum adalah: i) bekerja berjam-jam dalam keadaan sukar, dan ii) menjaga saudara yang sakit kronik. Kesusahan ekonomi, pengangguran, pengangguran, dan kemiskinan juga berpotensi membahayakan kesihatan mental.


Mari ikuti perkongsian bermaklumat oleh Pegawai Psikologi Klinikal dari Hospital Permai Johor Bahru, Cik Aishah Ghazalan pada ketetapan berikut :

TARIKH : 30 APRIL 2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA


✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN





JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=YlQb1-3d3IA




Moderator ANDA  :👏👏


CIKGU NUR @CguNurGbsm

SK BANDAR PUSAT, JENGKA, PAHANG



PERMOHONAN EMEL EDIDIK ✅

https://getmail.edidik.my​


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #16 BIG WHY

No comments

22/04/2021





Assalamualaikum dan Selamat sejahtera

Peribahasa  Usaha Tangga Kejayaan dijadikan sebagai  prinsip hidup menjadikan beliau berusaha untuk merealisasikan cita-cita yang diingini walaupun kehidupannya serba lengkap. Ini kerana kesenangan yang dimiliki bukanlah jalan pintas untuk mendapatkan kejayaan.  Menurut beliau untuk  berjaya perlu ada tanggungjawab, disiplin diri dan kebijaksanaan membahagikan masa  kerana elemen-elemen ini yang memberi kekuatan minda dan  ketenangan emosi. Dari situ, kita dapat mengenalpasti apa “Big Why” yang membuatkan kita tekad untuk merealisasikan cita-cita. Kenyataan ini selaras dengan kata-kata Bo Jackson; Tetapkan tujuan kita tinggi-tinggi dan jangan berhenti sehingga kita dapat mencapainya.

Beliau yang dimaksudnya adalah Muhammad Nur Afiq Bin Mohammad Yusaini, Pelajar Perubatan di University of Aberdeen, King College Aberdeen. Bagi mendengar perkongsian beliau jom bersama-sama dengan kami pada :

TARIKH : 23 APRIL 2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA


✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN





JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=MX-y-Nmww10



Moderator ANDA  :👏👏


CIKGU JAFNY @JafnyDQalbu

SMK SEAFIELD, SUBANG JAYA, SELANGOR



PERMOHONAN EMEL EDIDIK ✅

https://getmail.edidik.my​


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


🔴 [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #14 ANUGERAH TERINDAH

No comments

08/04/2021

 






Guru yang baik adalah orang yang gigih dan bersemangat mendidik anak bangsa. Cikgu Huzaire, seorang guru yang tidak seperti guru lain kerana beliau ialah seorang guru yang kelainan upaya yang menaiki kerusi roda dan mengajar pendidikan muzik. Beliau lumpuh dari pinggang hingga ke kaki akibat kemalangan jatuh daripada pokok tetapi sejarah hitam tersebut dapat beliau meneruskan kerjaya sebagai seorang guru walaupun dalam kepayahan berkerusi roda. 


Pelbagai dugaan dan ujian yang ditempuh oleh beliau untuk menyesuaikan diri dalam keadaan tersebut. "Putus Asa" tiada dalam kamus hidupnya. Kesungguhan beliau mengajar anak murid bermain alat muzik dengan keadaan begitu dapat mencetuskan semangat kepada semua orang. Benarlah setiap ujian dan dugaan yang Allah beri pasti  ada hikmah yang sangat manis untuk beliau antaranya dapat menubuhkan galeri muzik, kumpulan nasyid dan kompang, patrol denggi iaitu Misi gempur denggi dan menjadi setiausaha panitia daerah pendidikan muzik. Beliau juga pernah mendapat anugerah guru cemerlang OKU Kebangsaan 2010. 


Kebangkitan selepas kecewa mencetuskan semangat baru yang jitu sehingga berjaya melonjakkan diri Cikgu Huzaire setanding insan normal walaupun dia berstatus orang kelainan upaya. Kesungguhan, kegigihan, kerajinan, dan pengorbanan Cikgu Huzaire tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Mari dengarkan perkongsian daripada beliau pada ketetapan berikut


Butiran program adalah seperti berikut :


TARIKH : 09 APRIL 2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA


✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN





JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=XGh2dX9o9ps



TETAMU JEMPUTAN:

CIKGU MOHD HUZAIRE BIN AHMAD

PENGASAS & PENGERUSI

GURU OKU MALAYSIA


Moderator ANDA  :👏👏


Cikgu Syazuan  @cikgusyazone

SK Paya Bungor, Kuantan

Channel Youtube : Cikgu SyazOne



BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia