Responsive Ad Slot


Showing posts sorted by relevance for query motivasi wow. Sort by date Show all posts
Showing posts sorted by relevance for query motivasi wow. Sort by date Show all posts

πŸ”΄ [LIVE] PROGRAM MOTIVASI W.O.W #01 THE POWER OF VISION BOARD

No comments

15/01/2021

 


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Vision Board yang akan dikongsikan dalam topik ini bukanlah hanya sekeping kertas kosong yang hanya dilakar lukisan dan bayangan minda, tetapi ia adalah visi yang lebih signifikan dengan diri sendiri. Ini membuatkan visi yang tercatat dalam vision board anda menjadi lebih berkesan, praktikal dan bermotivasi untuk diikuti. Bukan itu sahaja, vision board ini juga sangat berkuasa untuk membentuk keperibadian diri.

Untuk mengetahui lebih mendalam teknik untuk menyediakan Vision Board yang WOW, di dalam Segmen Boost Up Yourself Program Motivasi WOW (Words of Wisdom), kami menampilkan sifu The Power of Vision Board iaitu CGU JINGGO, yang merupakan Pengasas Modul ELAS untuk mengupas topik ini. Anda juga akan pelajari tahap perubahan diri dan cara menangani Mental Block demi mencapai Vision Board yang berkesan.

Oleh itu, jom ramai-ramai kita pelajari teknik membina Vision Board yang realistik dengan mengajak ahli keluarga, kenalan dan jiran tetangga untuk menoton bersama pada ketetapan berikut:

TARIKH         : 15 JANUARI 2021
HARI : JUMAAT
MASA : 3.30 PETANG

❗️Jemput semua Join sama
❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA

✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN



JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

Moderator ANDA  :πŸ‘πŸ‘
Cikgu Elmi @lmeeraw 
SMK PANDAN JAYA, SELANGOR


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:
Akademi Youtuber Malaysia
Edidik Malaysia
Kelab Guru Malaysia

πŸ”΄ [LIVE] PROGRAM MOTIVASI W.O.W #01 THE POWER OF VISION BOARD

No comments

12/01/2021


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Vision Board yang akan dikongsikan dalam topik ini bukanlah hanya sekeping kertas kosong yang hanya dilakar lukisan dan bayangan minda, tetapi ia adalah visi yang lebih signifikan dengan diri sendiri. Ini membuatkan visi yang tercatat dalam vision board anda menjadi lebih berkesan, praktikal dan bermotivasi untuk diikuti. Bukan itu sahaja, vision board ini juga sangat berkuasa untuk membentuk keperibadian diri.

Untuk mengetahui lebih mendalam teknik untuk menyediakan Vision Board yang WOW, di dalam Segmen Boost Up Yourself Program Motivasi WOW (Words of Wisdom), kami menampilkan sifu The Power of Vision Board iaitu CGU JINGGO, yang merupakan Pengasas Modul ELAS untuk mengupas topik ini. Anda juga akan pelajari tahap perubahan diri dan cara menangani Mental Block demi mencapai Vision Board yang berkesan.

Oleh itu, jom ramai-ramai kita pelajari teknik membina Vision Board yang realistik dengan mengajak ahli keluarga, kenalan dan jiran tetangga untuk menoton bersama pada ketetapan berikut:

TARIKH         : 15 JANUARI 2021
HARI : JUMAAT
MASA : 3.30 PETANG

❗️Jemput semua Join sama
❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA

✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN



JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

Moderator ANDA  :πŸ‘πŸ‘
Cikgu Elmi @lmeeraw 
SMK PANDAN JAYA, SELANGOR

BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”

Anjuran:
Akademi Youtuber Malaysia
Edidik Malaysia
Kelab Guru Malaysia

πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #25 KENALI PERSONALITI MELALUI TULISAN

No comments

25/06/2021



πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #25 KENALI PERSONALITI MELALUI TULISAN

https://www.youtube.com/watch?v=GbNYkK-uSuI

Tulisan tangan ada salah satu tools yang kita boleh gunakan dalam mengenali personaliti. Ada banyak personaliti boleh difahami melalui tulisan tangan. Bahkan ramai yang ingin mempelajari ilmu ini untuk memahami orang lain juga. Tetapi yang paling utama pastilah mengenali diri sendiri. Selain dapat mengenal diri, kita juga boleh mengubah diri ke arah yang lebih positif . InsyaAllah. Apabila faham kelebihan dan potensi mudah untuk mencipta impian dan melakukan apa jua sebaiknya. Bila dah faham diri barulah rasa specialnya Tuhan mencipta manusia untuk menjadi hambaNya yang sejati. Panitia Bimbingan & Kaunseling Akademi Youtuber Malaysia dengan kerjasama e-Didik Malaysia dan Kelab Guru Malaysia menampilkan penceramah yang sangat berkaliber dan tepat untuk mengupas topik ini seperti ketetapan berikut: Butiran program adalah seperti berikut : TARIKH : 25 JUN 2021 HARI : JUMAAT MASA : 3.30 PETANG ❗️Jemput semua Join sama ❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA ✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN ✅PERMOHONAN EMEL EDIDIK https://getmail.edidik.my TETAMU JEMPUTAN: DR AZURA HANIM HASHIM PENGARAH SYARIKAT MEDIPRO VENTURES Moderator ANDA :πŸ‘πŸ‘ Cikgu Elmi @lmeeraw SMK PANDAN JAYA, SELANGOR "BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS" Anjuran: Akademi Youtuber Malaysia Edidik Malaysia Kelab Guru Malaysia

πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #18 UPSR MANSUH? IBU..AYAH...APA HALA TUJU KITA?

No comments

06/05/2021






Assalamualaikum dan Selamat sejahtera


Apabila diumumkan pemansuhan UPSR bermula 2021, ramai ibu bapa yang bimbang dan ramai juga yang bersetuju. Apa yang lebih penting sekarang ini ialah persediaan kita sebagai ibu bapa dalam menyahut model penilaian baru yang akan diguna pakai nanti. 


Kita semua mesti adil dan saksama dalam penerimaan bahawa kemenjadian seseorang anak itu mesti dinilai secara holistik sama ada daripada akademik, kokurikulum, ko-akademik kepimpinan, sahsiah dan kesihatan fizikal. 


Penglibatan ibu bapa sangat penting dalam memastikan perkembangan pendidikan anak-anak perlu dibangunkan secara holistik dari semua sudut. Apa peranan kita? Ke mana hala tuju anak-anak selepas ini? Bagaimana kita sebagai ibu bapa boleh bantu anak-anak?


Kesemua persoalan ini akan kita bincangkan dalam sesi perkongsian bersama Encik Mohd Rizal Mohd Rais dalam Segmen Positive Parenting bersama Team Motivasi WOW pada ketetapan berikut: 


TARIKH : 07 MEI  2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA






JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=ifcgBEvkk-I



Moderator ANDA  :πŸ‘πŸ‘


CIKGU NUR @CguNurGbsm

SK BANDAR PUSAT, JENGKA, PAHANG



BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia




πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #14 ANUGERAH TERINDAH

No comments

08/04/2021



πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #14 ANUGERAH TERINDAH

https://www.youtube.com/watch?v=XGh2dX9o9ps

Guru yang baik adalah orang yang gigih dan bersemangat mendidik anak bangsa. Cikgu Huzaire, seorang guru yang tidak seperti guru lain kerana beliau ialah seorang guru yang kelainan upaya yang menaiki kerusi roda dan mengajar pendidikan muzik. Beliau lumpuh dari pinggang hingga ke kaki akibat kemalangan jatuh daripada pokok tetapi sejarah hitam tersebut dapat beliau meneruskan kerjaya sebagai seorang guru walaupun dalam kepayahan berkerusi roda. Pelbagai dugaan dan ujian yang ditempuh oleh beliau untuk menyesuaikan diri dalam keadaan tersebut. "Putus Asa" tiada dalam kamus hidupnya. Kesungguhan beliau mengajar anak murid bermain alat muzik dengan keadaan begitu dapat mencetuskan semangat kepada semua orang. Benarlah setiap ujian dan dugaan yang Allah beri pasti ada hikmah yang sangat manis untuk beliau antaranya dapat menubuhkan galeri muzik, kumpulan nasyid dan kompang, patrol denggi iaitu Misi gempur denggi dan menjadi setiausaha panitia daerah pendidikan muzik. Beliau juga pernah mendapat anugerah guru cemerlang OKU Kebangsaan 2010. Kebangkitan selepas kecewa mencetuskan semangat baru yang jitu sehingga berjaya melonjakkan diri Cikgu Huzaire setanding insan normal walaupun dia berstatus orang kelainan upaya. Kesungguhan, kegigihan, kerajinan, dan pengorbanan Cikgu Huzaire tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Mari dengarkan perkongsian daripada beliau pada ketetapan berikut Butiran program adalah seperti berikut : TARIKH : 09 APRIL 2021 HARI : JUMAAT MASA : 3.30 PETANG TETAMU JEMPUTAN: CIKGU MOHD HUZAIRE BIN AHMAD PENGASAS & PENGERUSI GURU OKU MALAYSIA Moderator ANDA :πŸ‘πŸ‘ Cikgu Syazuan @cikgusyazone SK Paya Bungor, Kuantan Channel Youtube : Cikgu SyazOne "BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS" Anjuran: Akademi Youtuber Malaysia Edidik Malaysia Kelab Guru Malaysia

πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #11 SENI BERCAKAP DENGAN ANAK

No comments

18/03/2021



πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #11 SENI BERCAKAP DENGAN ANAK

https://www.youtube.com/watch?v=123bHUkCgS4

Anak-anak sekarang jauh berbeza. Mereka didedahkan dan dibentuk dalam budaya, pengalaman, persekitaran dan pembelajaran yang berbeza. Kata mudahnya, cara mendidik juga perlu diolah mengikut zaman terutama dalam aspek bercakap-cakap dengan anak. Fokus kita agar senario…."Dah berbuih cakap dia macam tu jugak" atau "susahnya nak fahamkan anak ni". Maka mari kita pelajari dan kuasai cara mendidik anak dengan baik melalui Seni Bercakap-cakap Dengan Anak. Antara kandungan modul yang akan dikongsikan adalah: Fahami karaktor anak Teknik Matching, Pace dan Lead serta Mis Match Menggunakan modaliti S.P.E.A.K dalam komunikasi anak. Bagi menjawab persoalan ini, Panitia Bimbingan & Kaunseling Akademi Youtuber dengan Kerjasama e-didik Malaysia dan Kelab Guru Malaysia menampilkan seorang pakar NLP ,iaitu Encik Mohd Shariman Che Deris @ Abe Long untuk membantu semua memaksimakan ilmu keibubapaan yang kita miliki. Butiran program adalah seperti berikut : TARIKH : 19 MAC 2021 HARI : JUMAAT MASA : 3.30 PETANG ❗️Jemput semua Join sama ❗️GURU / PELAJAR / IBU BAPA ✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN PERMOHONAN EMEL EDIDIK ✅ https://getmail.edidik.my

πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #26 KELUARGA MAGIK, ANAK CERDIK

No comments

01/07/2021






Keluarga Magik, Anak Cerdik adalah satu perjuangan yang harus dilalui oleh semua terutama ibu/bapa dan penjaga dalam memastikan kemenjadian anak berkembang dengan sempurna bermula daripada peringkat awal kanak-kanak. Pada kali ini, kita akan berkongsi berkenaan mindset ibubapa yang luar biasa, mindset anak-anak cerdik dan juga amalan dan petua keluarga magik bukan sekadar logik.

Mindset ibubapa yang luar biasa ini dikaitkan dengan kecenderungan anak-anak yang memiliki mindset yang tidak sama dengan ibubapa disebabkan memiliki keupayaan yang terhad dan belum mencapai tahap kematangan. Harapan besar ibubapa akan diterjemahkan melalui perkongsian hebat daripada pakar jemputan kita, Mohamad Afizul Bin Mohammad.

Panitia Bimbingan & Kaunseling Akademi Youtuber Malaysia dengan kerjasama e-Didik Malaysia dan Kelab Guru Malaysia menampilkan penceramah yang sangat berkaliber dan tepat untuk mengupas topik ini seperti ketetapan berikut:

Butiran program adalah seperti berikut :


TARIKH : 02 JULAI 2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA


✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN






JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=e2VCyTp8qdI



TETAMU JEMPUTAN:

CR. MOHAMMAD AFIZUL BIN MOHAMMAD

PERUNDING MOTIVASI


Moderator ANDA  :πŸ‘πŸ‘


CIKGU NUR @CguNurGbsm

SK BANDAR PUSAT, JENGKA, PAHANG



BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #15 HOLISTIK PARENTING

No comments

15/04/2021

 



Assalamualaikum dan Selamat sejahtera


Anak-anak sekarang jauh berbeza. Mereka didedahkan dan dibentuk dalam budaya, pengalaman, persekitaran dan pembelajaran yang berbeza. Kata mudahnya, cara mendidik juga perlu diolah sesuai mengikut zaman. 


Antara kupasan topik dalam tips keibubapaan kali ini adalah:

  1. Kesan-kesan kesilapan pola asuhan  ibu bapa kepada anak.

  2. Peranan ibu bapa dalam kemenjadian anak.

  3. Cara komunikasi berkesan ibu bapa dan anak.

  4. Kehangatan emosi hubungan ibu bapa dan anak yang mempengaruhi perkembangan psikososial dan konsep kendiri dalam pembentukan seorang anak.


Mari temui kami bersama Pakar Motivasi Cgu Jinggo, Pengasas Model ELAS pada ketetapan berikut:


TARIKH : 16 APRIL 2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA


✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN





JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=-ACQAz2IvF0



Moderator ANDA  :πŸ‘πŸ‘


CIKGU NUR @CguNurGbsm

SK BANDAR PUSAT, JENGKA, PAHANG



PERMOHONAN EMEL EDIDIK ✅

https://getmail.edidik.my​


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


DOKUMENTARI AYU | 1 TAHUN AKADEMI YOUTUBER MALAYSIA

No comments

03/07/2021

    

Awal 2020 negara digemparkan dengan pandemik covid-19, memaksa pihak kerajaan mengambil langkah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Pelbagai sektor terpaksa ditutup bagi mengawal penyebaran penyakit ini. Antara yang turut terkesan adalah sektor pendidikan negara, sekolah ditutup serta merta dan digantikan dengan sesi pengajaran dan pembelajaran secara atas talian.

    Tidak pernah didedahkan dengan ilmu pengajaran atas talian sebegini, perasaan resah secara perlahan-lahan menular dalam kalangan guru apabila mereka perlu menyampaikan isi pelajaran kepada murid yang tiada di hadapan mereka. Ada yang mula mengorbankan masa dan wang ringgit untuk menyertai pelbagai kursus dan mempelajari teknik penyampaian melalui video-video di youtube untuk menarik minat murid tetapi ada juga dalam kalangan mereka yang lemah dalam penggunaan teknologi terpaksa ‘menconteng dinding’ untuk menyampaikan ilmu.

    Terjentik untuk membantu para guru ini, En Muhammad Suffi Yusof, seorang guru dari SK Pangkalan TLDM Lumut Perak, mengumpulkan beberapa orang sukarelawan untuk menubuhkan sebuah organisasi dikenali sebagai AKADEMI YOUTUBER yang bakal membimbing ribuan guru dalam menggunakan dan mengendalikan platform youtube untuk pengisian konten kepada murid secara lebih interaktif.

    1 Julai 2020 merupakan tarikh keramat buat para sukarelawan ini apabila mereka berjaya mengumpulkan lebih 10 000 penyertaan dalam kalangan guru dan mula mengadakan pelbagai sesi bimbingan secara berkumpulan. Bermula dengan mendaftar channel youtube masing-masing, para guru mula memenuhkan channel mereka dengan pelbagai konten pendidikan mengikut subjek berdasarkan tunjuk ajar yang diterima.

 

   Asam garam dalam kehidupan, perjalanan En. Suffi dan pihak pengurusan yang lain bukanlah mudah, namun cukup indah untuk dikenang. Usaha demi usaha, langkah demi langkah dicorak, perlahan-lahan nama Akademi Youtuber mula menjadi sebutan. Liputan akhbar Berita Harian bertarikh 1 November 2020 melalui temuramah bersama setiausaha eDidik Malaysia En. Mamat Solleh bin Ismail menjadi titik tolak perkenalan organisasi ini dalam memberi bimbingan kepada para guru secara percuma dengan kerjasama eDidik Malaysia dan Kelab Guru Malaysia.

    Akademi Youtuber terus mencipta nama apabila mendapat liputan dari pelbagai akhbar dan turut dipaparkan di kaca televisyen. Antaranya ialah akhbar The Star, BERNAMA, Berita Wilayah TV1, Astro Awani dan Buletin Didik. Organisasi ini turut melebarkan sayap melalui kerjasama dengan pelbagai pihak seperti Universiti Pertanian Malaysia, UNICEF, DELIMA, dan Didik TV KPM. Ramai ahli Akademi Youtuber dijemput dalam rancangan Didik TV KPM dan pelbagai lagi program ilmiah yang lain. Beberapa orang ahli bersama pengurusan tertinggi En Zuly Rahimie Zulkifli juga pernah mengadakan program rintis Akademi Youtuber dengan kerjasama Bahagian Pendidikan Islam KPM Negeri Sembilan di Institut Latihan Islam Malaysia kampus Jelebu untuk membantu para guru Pendidikan Islam dan Bahasa Arab dalam penghasilan dan suntingan video.

    Prihatin dengan nasib para murid yang turut terkesan terutamanya murid Tingkatan 5 yang bakal menduduki peperiksaan SPM 2020, Akademi Youtuber mengumpulkan sukarelawan untuk mengadakan kelas tuisyen dalam talian secara percuma. Istimewanya, bukan hanya murid Tingkatan 5 yang mendapat bimbingan, malah semua murid dari pendidikan awal kanak-kanak sehinggalah ke tahap STPM dan matrikulasi. Meneruskan tugas hakiki, para guru ini mengorbankan masa terluang mereka dengan menyediakan bahan dan mengadakan kelas tuisyen ini untuk melihat kemenjadian para murid.

    Bukan itu sahaja, murid-murid ini juga turut diraikan melalui pelbagai program yang disediakan oleh Akademi Youtuber, antaranya program Ikon eDidik Junior, pertandingan ucapan kreatif Hari Raya Aidilfitri dan cabutan bertuah Rumah Terbuka Akademi Youtuber. Terbaharu, sistem kredit diperkenalkan agar murid dapat menebus mata ganjaran dengan pelbagai hadiah menarik. Usaha ini adalah untuk menghargai semangat murid-murid menyertai kelas tuisyen yang disediakan di samping mendapat ilmu dari kelas-kelas tersebut.

   

    Bukan sahaja mensasarkan kejayaan ahli Akademi Youtuber dan para murid, malahan para guru dan ibu bapa di luar sana juga mendapat manfaat melalui pelbagai program perkongsian yang dikelolakan oleh organisasi tersebut. Antara program yang dimaksudkan ialah program Yasin Perdana, Usrah Santai, Motivasi WOW, Cakna Jauhari, Mari Mengaji, Tazkiran Ilmu dan Mutiara Ilmu. Setiap episod program ini mendatangkan para tetamu dari dalam dan luar organisasi yang memberikan perkongsian yang menyentuh hati, membakar semangat dan mengisi jiwa dengan ilmu. Program-program ini nyata mendapat sambutan yang menggalakkan apabila mendapat ribuan tontonan semasa bersiaran.

    Tanggal 1 Julai 2021, genap setahun penubuhan Akademi Youtuber Malaysia. Pelbagai pahit manis suka duka ditempuhi dan bilangan ahli Akademi Youtuber semakin bertambah. Video-video PdPc yang berkualiti terus dihasilkan, memberikan manfaat kepada ribuan guru, malah jutaan murid di seluruh negara yang masih terperangkan dalam perintah kawalan pergerakan. Sepanjang setahun ditubuhkan ini juga, ramai di antara mereka yang telah menggenggam beberapa anugerah seperti Cikgu Farida bt Mohamad, meraih anugerah 1st Runner Up Wow PdPc video, Cikgu Noorilyana binti Razali, pemenang Anugerah Inovasi Peringkat Negeri Pahang, Cikgu Hamidah binti Mat, anugerah Best Video Presenter Award, Cikgu Zatusy Syamam pemenang #09 EduYoutubers Challenge 2020 dan Cikgu Nur Fadhlina bt Khairuddin merangkul anugerah Guru Inspirasi 2021 oleh McDonalds Malaysia. Kejayaan turut dilakar oleh ahli-ahli akademi youtuber yang lain apabila ada antara mereka yang telah mencapai lebih 10 ribu subscriber dan puluhan ribu tontonan bagi setiap video.

    Hari ini 3 Julai 2021, Akademi Youtuber Malaysia berkongsi rasa syukur dan kegembiraan mereka dengan para murid dan ibu bapa serta guru-guru di seluruh Malaysia melalui sambutan gilang gemilang hari ulang tahun Akademi Youtuber yang pertama yang bersiaran secara langsung menerusi channel rasmi Akademi Youtuber. Antara acara yang dinanti-nantikan adalah cabutan bertuah yang menjanjikan pelbagai hadiah menarik bernilai lebih RM 5000. Sambutan ini turut dimeriahkan dengan pelbagai acara lain seperti persembahan guru, persembahan murid, permainan guru dan murid serta banyak lagi.

    Senyuman yang terukir di wajah lelah sang guru dan wajah polos murid-murid ini, jelas menggambarkan ukhwah yang terbina antara mereka, meskipun tidak pernah kenal mahupun bersua di alam nyata. Malah senyuman ini juga menjadi satu tanda kejayaan yang telah dicapai. Kejayaan dan kegembiraan murid adalah salah satu misi penting buat mereka. Semoga Akademi Youtuber terus gah mengorak langkah, menepis halangan dan cabaran dalam melahirkan lebih ramai guru yang berkaliber dan murid yang cemerlang.

Sambutan Hari Ulang Tahun Akademi Youtuber

Link video : https://www.youtube.com/watch?v=wBN29F3sHYY

πŸ”΄ [LIVE] WACANA ILMIAH AKADEMI YOUTUBER : MOTIVASI W.O.W #29 KETAGIHAN MEDIA SOSIAL : BAGAIMANA PERANAN IBU BAPA

No comments

20/07/2021




Seperti semua sedia maklum, penggunaan teknologi dan media sosial menjadi satu keperluan dalam kehidupan semua, terutamanya dunia sistem pendidikan. Media sosial juga telah menjadi trend remaja masa kini. Namun, apabila seseorang mengalami ketagihan media sosial, mereka juga mudah dapat kita lihat mengalami gejala kemurungan & kebimbangan? Apakah sebenarnya yang di maksudkan dengan gejala kemurungan & kebimbangan? Bagaimana cara menangani kelesuan serta ketagihan gajet? Bagaimana pula menangani persepsi masyarakat terhadap pelajar yang terlibat dgn media sosial, contohnya fahaman dgn bermain games online merupakan destinasi kerjaya masa hadapan dengan pengaruh ketagihan media sosial itu sendiri? 

Dari sudut pandangan dan perspektif ibu bapa, apakah peranan yg boleh dilakukan untuk mengatasi masalah tersebut? Bagaimana ibu bapa perlu memahami keadaan tersebut dan menyesuaikan diri? Ketagihan media sosial juga memberi ruang kepada buli siber. Bagaimana ibu bapa boleh memelihara anak-anak mereka dari jadi mangsa atau pemangsa buli siber?

Bagi menjawab segala persoalan ini, jom ikuti perkongsian bermakna yang dibawakan khas oleh Panitia Bimbingan & Kaunseling Akademi Youtuber Malaysia dengan kerjasama e-Didik Malaysia dan Kelab Guru Malaysia seperti ketetapan berikut:

Butiran program adalah seperti berikut :


TARIKH : 23 JULAI 2021

HARI : JUMAAT

MASA : 3.30 PETANG


❗️Jemput semua Join sama

❗️GURU / PELAJAR /  IBU BAPA


✅E-SIJIL PENYERTAAN PERINGKAT KEBANGSAAN DISEDIAKAN




JOIN SIARAN LANGSUNG ✅

https://www.youtube.com/watch?v=mArcaTKayoU



TETAMU JEMPUTAN:

DR. HILWA ABDULLAH @ MOHD NOR

Pensyarah Kanan / Perunding Psikologi Klinikal

Pusat Kajian Psikologi dan Kesejahteraan Manusia

Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan

Universiti Kebangsaan Malaysia



Moderator ANDA  :πŸ‘πŸ‘

CIKGU JAFNY @JafnyDQalbu

SMK SEAFIELD, SUBANG JAYA, SELANGOR



BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


Anjuran:

Akademi Youtuber Malaysia

Edidik Malaysia

Kelab Guru Malaysia


πŸ”΄ KELAS TUISYEN SIARAN LANGSUNG BIMBINGAN DAN KAUNSELING MINGGU INI (19 - 23 JULAI 2021)

No comments

19/07/2021





 

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

 

Setiap minggu Panitia BIMBINGAN DAN KAUNSELING menyajikan kelas tuisyen siaran langsung secara dalam talian PERCUMA buat murid-murid dari Tahun 1 hingga Tingkatan 6. Kelas tuisyen ini terbuka untuk murid-murid Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJKC dan SJKT). Kelas tuisyen percuma ini dibawakan khas oleh Akademi Youtuber dengan kerjasama eDidik Malaysia dan Kelab Guru Malaysia (KGM).

  

 

Jangan lepaskan peluang KEEMASAN ini !!

 

Kongsikan kelas-kelas PERCUMA ini dengan semua rakan-rakan/saudara-mara yang anda sayang. Semoga setiap perkongsian anda ini menyebarkan manfaat kepada semua.

 


SIARAN LANGSUNG BIMBINGAN DAN KAUNSELING MINGGU INI (19 - 23 JULAI 2021):

 

22.07.2021 (Khamis) 9.30 malam- Dapatkan KOD RAHSIA semasa kelas berlangsung!

BIMBINGAN & KAUNSELING, HIDUP PINTAR  OLEH CIKGU DANIEL  

Pautan Kelas : https://www.youtube.com/watch?v=UBnqekIwZU0

 

 

23.07.2021 (Jumaat) 3.30 petang- Dapatkan KOD RAHSIA semasa kelas berlangsung!

WACANA ILMIAH MOTIVASI W.O.W #29- KETAGIHAN MEDIA SOSIAL : BAGAIMANA PERANAN IBU BAPA OLEH PENSYARAH KANAN / PERUNDING PSIKOLOGI KLINIKAL, UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA

Pautan Kelas : https://www.youtube.com/watch?v=mArcaTKayoU

 

 

23.07.2021 (Jumaat) 9.30 malam- Dapatkan KOD RAHSIA semasa kelas berlangsung!

BIMBINGAN & KAUNSELING, EKSPLORASI  KERJAYA REALISTIK OLEH CIKGU TINA

Pautan Kelas : https://www.youtube.com/watch?v=4D_6uE6-Z6I

 

 

Untuk lihat jadual penuh kelas-kelas PERCUMA ini, layari:

https://www.akademiyoutuber.com/p/pusat-tuisyen-ayu-pusat-tuisyen-percuma.html


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


-Panitia Bimbingan dan Kaunseling-

❤️Cikgu Sayang Kamu ❤️ @AnomHawa

 

 

#akademiyoutuber

#kitabantukita

#tuisyenpercuma


Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020-2021
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia