Responsive Ad Slot


Tuisyen Percuma AYU

LIVE

TAJUK: BAHASA MELAYU TAHUN 1 | TEMA 3 | UNIT 7 : TELITINYA RIZAL | SP : 5.1.2 MEMAHAMI, MENGENALPASTI DAN MENGGUNAKAN KATA KERJA MENGIKUT KONTEKS; KATA KERJA PASIF. OLEH CIKGU HASYAH #akademiyoutuber

06/07/2021

/ oleh Yu. Cikgu Eedarahim

 


Untuk video PdPc kali ini iaitu Kata Kerja Pasif, murid-murid akan diterangkan dengan maksud Kata Kerja Pasif, memahami, mengenal pasti dan menggunakan Kata Kerja Pasif mengikut konteks yang betul. Penerangan dan latihan yang diberi diambil dalam buku Teks Bahasa Melayu Tahun 1 dan buku aktiviti Jilid 1 Tahun 1. Murid-murid boleh membuat latihan tersebut semasa menonton video ini. Ibu bapa juga boleh menonton video ini sebagai rujukan untuk mengajar anak-anak di rumah semasa PKP 3.0. Mohon tular-tularkan dan sebar-sebarkan  untuk memberi manfaat kepada semua. Belajar boleh di mana-mana sahaja bukan terhad di sekolah. Pastikan anak-anak kita tidak ketinggalan.
Murid-murid akan mempelajari pelbagai jenis tatabahasa. Kata kerja aktif adalah sebahagian daripadanya.  Murid-murid akan mengetahui  maksud kata kerja pasif dan kaitan kata kerja pasif dengan kata kerja aktif transitif serta penggunaan kata kerja ini di dalam ayat. Secara tidak langsung, murid-murid akan belajar imbuhan awalan dan imbuhan akhiran. 


Oleh itu, Channel Cikgu Hasyah mengambil inisiatif untuk menghasilkan video pembelajaran berkaitan tajuk ini untuk memberikan kefahaman yang cepat dan menyeronokkan kepada murid-murid. Kaedah ansur maju akan diaplikasikan untuk memberi peluang kepada murid-murid yang masih belum menguasai kemahiran membaca dengan baik.Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua.

PAUTAN VIDEO : https://www.youtube.com/watch?v=Dj9pF0QZHno

NAMA GURU : CIKGU HASYAH

SEKOLAH : SK ANGKATAN TENTERA, JOHOR BAHRU

SALURAN YOUTUBE : https://www.youtube.com/c/CikguHasyah

Newer Post Menarik seterusnya Older Post Home

No comments

Post a Comment

Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020-2021
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia