Responsive Ad Slot


Tuisyen Percuma AYU

LIVE

BIMBINGAN DAN KAUNSELING | FOKUS PENINGKATAN DISIPLIN DIRI MURID | KENALI 7 TANDA ORANG YANG BERBOHONG OLEH CIKGU ANUAR BK

09/06/2021

/ oleh Yu. AnomHawa

Unit Bimbingan dan Kaunseling mempunyai 4 bidang fokus utama iaitu Pembangunan & Perkembangan Sahsiah Diri Murid, Pendidikan Kerjaya Murid, Peningkatan Disiplin Diri Murid dan Psikososial & Kesejahteraan Mental Murid. Kenali 7 Tanda Orang Yang Berbohong merupakan perkongsian dari bidang fokus Peningkatan Disiplin Diri Murid di bawah sub fokus Tingkah Laku Tidak Amanah.  


Isi pembelajaran di dalam perkongsian ini berkaitan cara untuk mengenali orang yang berbohong ketika berbicara. Perbuatan berbohong merupakan perbuatan yang tidak amanah dan boleh menyebabkan hilang integriti diri dan boleh menyebabkan pergaduhan dan porak peranda di dalam masyarakat. Semua murid perlulah sentiasa menjauhkan diri daripada perbuatan ini bagi memastikan diri terhindar daripada perbuatan yang lebih buruk akibat perbuatan berbohong bak kata pantun Melayu lama Siakap Senohong, Gelama Ikan Duri, Bercakap Bohong, Lama-Lama Mencuri.


Semoga perkongsian bahan pembelajaran ini dapat membantu semua guru bimbingan dan kaunseling melaksanakan pengisian aktiviti dalam sesi PdPR ini.


Terima kasih atas sokongan anda semua.

 

✅PAUTAN VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?v=fxAbq0Gzn9Y

 

✅NAMA GURU  :  

CIKGU ANUAR BK (ANUAR BIN IBRAHIM)

 

✅SEKOLAH   : 

SK DUSUN TUA, HULU LANGAT, SELANGOR

 

✅SALURAN YOUTUBE : 

https://www.youtube.com/c/CIKGUANUARBK


BE YOURSELF, INSPIRE THE OTHERS”


❤️COUNSELLING T.E.A.M ❤️ 

“Train, Educate, Attract, Motivate”

 

 

#akademiyoutuber

#kitabantukita

#tuisyenpercumaNewer Post Menarik seterusnya Older Post Home

No comments

Post a Comment

Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia