Responsive Ad Slot


Tuisyen Percuma AYU

LIVE

1 Hari 1 Ciri | Kelainan Upaya Autistik | Tidak memahami konsep ruang peribadi #16

01/06/2021

/ oleh Yu. Cikgu Rozi

Bismillah

Setiap manusia tiada yang sama, berbeza dan unik. Tiada yang dapat menghakimi dengan tepat namun boleh berkongsi memberikan pandangan mengikut kepakaran masing-masing. Raikan kepelbagaian makhluk ciptaan Allah dengan memahami setiap kelainan. Kepelbagaian ini merupakan tumpuan pencipta kita kepada usaha masing-masing meningkatkan diri sendiri disisi taqwa kita kepadaNya.
Kita tidak semestinya mempunyai semua semua ciri untuk disahkan sebagai insan kelainan upaya, dan bukan pula satu ciri sudah cukup. Terdapat diagnosis lain juga yang perlu untuk dipertimbangkan. Oleh itu, amat disarankan jika anak yang disyaki mempunyai ciri ini dibawa berjumpa doktor agar pemeriksaan lanjut dapat dilaksanakan. Jika isu merbahaya yang dihadapi, anak-anak ini perlu diberi pendedahan, pengulangan dan peneguhan agar nyawa dan masalah tidak menjadi ancaman bagi dirinya atau insan sekelilingnya.
Autistik:
#16 Tidak memahami konsep ruang peribadi (personal space) https://youtu.be/mkth8NA96mA Video ini secara santai memberi penjelasan tentang ciri autistik iaitu perlanggaran ruang peribadi yang kerap terjadi samada terhadap individu autistik atau orang lain, akibat salah faham.#Channelterbitvideoberkala​ #1hari1ciri ✅ Memberi ⭐⭐⭐⭐⭐, maklum balas, cadangan atau komen membina http://gg.gg/votePENDIDIKAN-KHAS ✅ Koleksi Tuisyen LIVE Percuma PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN http://gg.gg/LIVEpendidikanKHAS ✅ Koleksi VIDEO PDPC PENDIDIKAN KHAS MASALAH PEMBELAJARAN: https://bit.ly/36NBFHC MASALAH PENDENGARAN: https://bit.ly/33L0Adf
Newer Post Menarik seterusnya Older Post Home

No comments

Post a Comment

Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia