Responsive Ad Slot


Tuisyen Percuma AYU

LIVE

RBT TAHUN 5 l UNIT 2: APLIKASI REKA BENTUK TEKNOLOGI KEJURUTERAAN l TENAGA BOLEH BAHARU OLEH CIKGU JAMALEE

18/05/2021

/ oleh Cikgu Jamalee

 


Tenaga boleh diperbaharui ialah tenaga yang dijana daripada sumber semula jadi seperti cahaya suriaanginhujanombakgeoterma, yang boleh diperbaharui secara semula jadi. Teknologi-teknologi tenaga boleh diperbaharui termasuklah kuasa suriahidroelektrikbiojisim dan bahan bakar bio.

Pada tahun 2006, sekitar 18% daripada penggunaan tenaga dunia dihasilkan oleh sumber-sumber yang boleh diperbaharui, dengan 13% datang daripada teknologi biojisim tradisional seperti pembakaran kayu. Kuasa hidro pula menyumbang sebanyak 3% diikuti dengan pemanasan air (1.3%). Teknologi moden seperti geoterma, angin, suria dan ombak membentuk 0.8% penggunaan keseluruhan tenaga. Potensi penggunaan tenaga sebegini adalah sangat besar, mengatasi kesemua sumber-sumber sedia ada dan telah dicadangkan untuk digunakan sebagai sumber utama penjanaan kuasa.

Mari bersama kita pelajari topik ini agar kecaknaan kita terhadap Tenaga Boleh Baharu akan lebih baik. Jika ilmu yang diberikan ini bermanfaat, jangan lupa tekan butang SUBSCRIBE ya tanda sokongan anda!


PAUTAN VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=MIQ2RRKEqHw&feature=youtu.be


NAMA GURU: 

CIKGU JAMALEE


SEKOLAH:

SK TEMIN, SG.SIPUT, PERAK.


LINK LATIHAN:

https://forms.gle/oBsVum1FptntGRdj6


SALURAN YOUTUBE:

https://www.youtube.com/CikguJaMaLee

Newer Post Menarik seterusnya Older Post Home

No comments

Post a Comment

Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia