Responsive Ad Slot


Tuisyen Percuma AYU

LIVE

BAHASA MELAYU TAHUN 3 SK| UNIT 12: KERJASAMA ASAS KESEJAHTERAAN |TAJUK:PROGRAM KITA SIHAT| BUKU TEKS OLEH CIKGU YATTEY NAWI

29/06/2021

/ oleh Yu. Cikgu Eedarahim

 


Video ini adalah mengenai video PdPR untuk mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun 3 SK. Tema Perpaduan merupakan tema yang dipilih untuk sesi pembelajaran ini. Kemahiran bahasa iaitu kemahiran tatabahasa menjadi fokus utama dalam video ini iaitu fokus kepada Kata Berimbuhan Awkhiran. Standard Kandungan bagi  pembelajaran ini iaitu 5.2 dan Standard Pembelajaran yang ditetapkan iaitu 5.2.1(iii).Pada akhir pengajaran dan pembelajaran nanti, murid akan dapat memahami dan menggunakan kata mengikut konteks Kata Berimbuhan Akhiran yang betul. Apakah yang dimaksudkan dengan Kata Berimbuhan Akhiran? Kata Berimbuhan Akhiran ialah bentuk kata yang boleh menerima imbuhan pada bahagian belakang kata dasar. Contoh Kata Imbuhan Akhiran iaitu dataran, ambilkan, dekati dan lain-lain lagi. 

Semoga perkongsian ini dapat membantu guru-guru dalam sesi PdPR. Sila LIKE, SHARE dan SUBSCRIBE Channel Cikgu Yattey Nawi untuk mendapatkan video-video PdPC yang  lebih banyak lagi. Jutaan terima kasih diucapkan atas sokongan anda.

PAUTAN VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=8vF1QNszpTE 
NAMA GURU : CIKGU YATTEY NAWI

SEKOLAH : SEKOLAH KEBANGSAAN CHENEH BARU,

KEMAMAN, TERENGGANU.

SALURAN YOUTUBE : https://www.youtube.com/c/CikguYatteyNawi/featured

Newer Post Menarik seterusnya Older Post Home

No comments

Post a Comment

Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020-2021
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia