Cookie [false/7]

Our website uses cookies to improve your experience.

Borang Maklumat Hubungan

Dark mode Logo

Dark mode Logo
Dark Mode

Default Image

timeago

Post Berkaitan

×
ticker[recent/5]
PDPC

BAHASA MELAYU TAHUN 1 | TEMA 2 | UNIT 5 : TOLONG MENOLONG | SP : 3.2.1 MEMBINA DAN MENULIS FRASA


Untuk membina frasa murid-murid perlu boleh membatangkan suku kata. Frasa terbina daripada dua atau lebih perkataan. Oleh kerana itu, murid-murid perlu rajin membaca apa sahaja artikel atau perkataan yang mereka jumpa. 

Jika masih tidak boleh membaca, mereka perlu mengeja. Lama kelamaan nanti kelancaran membaca akan ada. Video cikgu ini akan membantu murid supaya tidak ketinggalan di dalam pelajaran. Walau di manapun kamu berada PdPR TETAP TERLAKSANA.

Untuk pelajaran kali ini, murid-murid akan membina frasa berdasarkan situasi dan gambar yang diberi. Murid-murid juga akan memadankan dua perkataan untuk membentuk frasa dan seterusnya menulis frasa tersebut pada gambar yang diberi.  Oleh itu, Channel Cikgu Hasyah mengambil inisiatif untuk menghasilkan video pembelajaran berkaitan tajuk ini untuk memberikan kefahaman yang cepat dan menyeronokkan kepada murid-murid. Kaedah ansur maju akan diaplikasikan untuk memberi peluang kepada murid-murid yang masih belum menguasai kemahiran membaca dengan baik. 

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua.

PAUTAN VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?v=gpx_B-ucRt4


NAMA GURU :

CIKGU HASYAH

SEKOLAH :

SK ANGKATAN TENTERA, JOHOR BAHRU

SALURAN YOUTUBE :

https://www.youtube.com/c/CikguHasyah

Catat Ulasan

0

Ahli Berdaftar

0

Youtuber Aktif

0

Video Pendidikan

0

Pelajar Maya

0

Laman Utama