Responsive Ad Slot


Tuisyen Percuma AYU

LIVE

AYAT AKTIF & AYAT PASIF OLEH CIKGU NAS ADILLAH

01/06/2021

/ oleh Yu. Cikgu Nas Adillah


Dalam video ini diterangkan tips atau kaedah untuk menukar ayat aktif kepada ayat pasif, dan sebaliknya iaitu ayat pasif kepada ayat aktif.

Ayat aktif ialah ayat yang mana “pelaku” terletak di hadapan (sebagai subjek ayat) manakala “benda yang kena buat” terletak di belakang (sebagai predikat ayat)
Ayat pasif ialah ayat yang mana ‘benda kena buat’ terletak di hadapan (sebagai subjek ayat) manakala ‘pelaku’ terletak di belakang (sebagai predikat).
Video ini diharap dapat membantu calon-calon SPM 2021 sebagai persediaan menghadapi peperiksaan pada tahun ini. Ramai murid meluahkan kebimbangan mereka tentang bentuk soalan KSSM yang akan ditanya dalam peperiksaan SPM 2021.


LINK YOUTUBE:


✅BAHASA MELAYU (KERTAS 2) Bahagian A - Sistem dan Aplikasi Bahasa Jumlah markah : 35 markah *Boleh diubah suai markah dalam setiap ceraian Cadangan masa : 45 minit 1. Morfologi 2. Sintaksis 3. Penyuntingan 4. Bahasa Melayu Standard 5. Peribahasa ✅SOALAN 2 : SINTAKSIS * Skop item / soalan : SUSUNAN AYAT, BINAAN AYAT, dan RAGAM AYAT . (subjek - predikat, pola ayat, ayat susunan biasa - ayat susunan songsang, ayat aktif - ayat pasif, cakap ajuk - cakap pindah dan lain-lain) * Soalan terdapat dalam petikan dan mengikut tema. * Panjang petikan atau bahan : antara 50 hingga 80 patah perkataan (Panduan Guru yang menggubal soalan ). * Jumlah soalan bergantung pada arahan dalam soalan. * Jumlah markah tidak tetap : bergantung pada kehendak soalan. * Bentuk skema pemarkahan : analitik. ✔✔✔❤ PENTING : ✅ Murid mesti MEMBACA ARAHAN SOALAN dengan teliti supaya murid tidak kehilangan markah keseluruhan yang diperuntukkan dalam bahagian ini.


NAMA GURU : CIKGU NAS ADILLAH

SMK PERMAI INDAH, PULAU PINANG


LINK CHANNEL

https://www.youtube.com/c/CikguNasAdillah


#Akademiyoutuber #kitabantukita #TUISYENPERCUMA

Newer Post Menarik seterusnya Older Post Home

No comments

Post a Comment

Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia