Responsive Ad Slot


Tuisyen Percuma AYU

LIVE

APA KATA DIA? (SELAMAT HARI GURU)

16/05/2021

/ oleh Cikgu Jamalee

 


16 Mei merupakan tarikh keramat bagi semua guru di Malaysia kerana pada ketika inilah sambutan Hari Guru disambut dengan bangganya. Hari Guru disambut pada tarikh yang berbeza-beza di serata dunia. Mungkin belum ada yang tahu, mengapakah Malaysia memilih 16 Mei sebagai sambutan Hari Guru?

Hari Guru di Malaysia disambut pada 16 Mei setiap tahun sebagai penghargaan kepada para guru. Tarikh ini dipilih sebagai Hari Guru bagi memperingati peristiwa yang berlaku pada 16 Mei 1956 iaitu Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara Malaysia. Dokumen tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

Ha... begitulah sejarah bermulanya sambutan hari guru di Malaysia. Kali ini Cikgu Jamalee ingin membawakan satu sudut berbeza dari pandangan si cilik yang berusia 6 tahun tentang Hari Guru. Muhammad Aqil Ukasyah itulah nama empunya diri. Ayuh sama-sama kita tonton.

PAUTAN VIDEO :

https://www.youtube.com/watch?v=p2yYPQyxpFY

NAMA GURU :

CIKGU JAMALEE

SEKOLAH :

SK TEMIN, SG.SIPUT, PERAK

SALURAN YOUTUBE :

https://www.youtube.com/CikguJaMaLee
Newer Post Menarik seterusnya Older Post Home

No comments

Post a Comment

Sudah tonton?
© HakCipta Terpelihara 2020
#kitabantukita daripada Akademi Youtuber Malaysia